KAKAV UTISAK OSTAVLJATE: Jeste li ljudima simpatični ili odbojni?

Nekim ljudima treba stotinka sekunde da odrede je li neznanac pred njima zanimljiv, mogu li u njega imati poverenja i je li u pitanju dominantna osoba. A otprilike 58 posto takvih zaključaka donosi se na temelju izgleda, piše Business Insider.

I pritom detalji kao što su širina vilice, oblik i položaj usta, očiju ili jagodica, igraju jako veliku ulogu. Tom Hartley sa univerziteta u Yorku i njegovi kolege analizirali su fizički izgled na 1000 izrazito različitih lica. Svako lice su potom ocenili i nepristrasni ispitanici.

Priloženi crteži lica prikazuju kako su promene na delovima lica usko povezane s tipičnim društvenim dimenzijama, pristupačnosti, privlačnosti i dominantnosti.

Informacije su skupljane od čak 65 fizičkih atributa kao što su širina obrva, pozicija jagodičnih kostiju ili oblik usta. Na primer, oblik i položaj ustiju povezuju se s pristupačnošću, dok se oblik očiju povezuje s privlačnošću.

Na ovoj fotografiji pogledajte gde se na ovim ilustracijama pronalazite i tako proverite kako vas ljudi "na prvu" doživljavaju.

Printscreen: PNAS

Izvor: Index.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.