Rusija planira da izađe iz "nuklearnog dogovora"?

Kako prenose britanski mediji, pozivajući se na ruske analitičare, ruski zvaničnici razmatraju suspenziju dogovora kojim je priveden kraju Hladni rat.

Sporazum je zabranio snagama SAD i Rusije lansiranje krstarećih raketa dometa od 805 do 8.851 kilometra, međutim Rusiji se na teret stavlja da je još 2011. godine prekršila Sporazum, testiranjem spornog oružja.

Prema rečima ruskog novinara Pavela Felgenhauera, Rusija je zaista prekršila Sporazum, testiranjem rakete pod nazivom R-500, koja ima domet od više od 1.000 kilometara.

"To je veliki prekršaj Sporazuma iz 1987. godine, ali ruski zvaničnici, uključujući i predsednika Vladimira Putina, napominjali su da taj ugovor nije fer i daleko od prihvatljivog za Rusiju. Sjedinjene Države nemaju rakete srednjeg dometa, ali Kina, Pakistan i Izrael ih poseduju, tako da i oni dele mišljenje ruske administracije", naveo je Felgenhauer.

Kritike Sporazumu je 2013. godine uputio i Sergej Ivanov, šef kabineta predsednika Rusije, koji je napomenuo da Rusija ispunjava odredbe ugovora, ali da to neće trajati zauvek.

Kako navodi analitičar blizak Kremlju, Sergej Markov, Rusija ima veću potrebu za raketama srednjeg dometa od Sjedinjenih Država.

"Rusija bi bila veoma srećna ukoliko bi izašla iz tog dogovora, a mislim i da to pokušava da uradi, koristeći krizu u Ukrajini", smatra Markov.

Američka administracija je prethodno zatražila hitne bilateralne razgovore o navodnom kršenju Sporazuma od strane Rusije.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.