Samo još malo: U Zrenjaninu čista voda od sledeće godine

Kako je juče izjavio Goran Tajdić, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", završena je priprema tehničke dokumentacije za raspisivanje međunarodne javne nabavke za pronalaženje dobavljača usluge prečišćavanja vode za gradski vodovod. Kako je precizirao, javna nabavka biće objavljena u prvoj nedelji avgusta.

"Posle izbora i sklapanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, očekujemo do kraja godine, krenuće se u realizaciju projekta. Time ćemo ispuniti obećanje sugrađanima da će u 2015. dobiti čistu i zdravu vodu za piće"
, poručio je Tajdić.

Za novi model rešavanja problema vodosnabdevanja, aktuelna gradska vlast odlučila se posle poništenja ugovora o izgradnji fabrike vode, koji su njihovi prethodnici 2012. sklopili sa poznatom nemačkom kompanijom "Vasertehnik VTE". Za proteklih nekoliko decnija traženja rešenja, samo je nemačkim stručnjacima pošlo za rukom da dokažu tehnologiju prečišćavanja specifične zrenjaninske vode, koja je, poznato je, zbog enormnog prisustva arsena i drugih štetnih materija, zabranjena za korišćenje još 2004.

U posao vredan skoro 26 miliona evra, za šta je država obezbedila kreditne garancije, a nemačka firma izradila glavni projekat i bila spremna da počne gradnju postrojenja za prečišćavanje, ipak nije se ušlo. S obrazloženjem da bi voda bila tretirana po standardima EU, a ne našim koji su, inače, trenutno stroži od evropskih, mada su u fazi prilagođavanja.

Nova koncepcija rešavanja problema, kako je objasnio Ivan Dević, vođa radne grupe koja je pripemila elaborat za javnu nabavku, zasnovana je na iskustvu više od 120 gradova iz susednih zemalja, gde je geomorfološki sastav sličan srednjem Banatu. Tamo uspešno funkcionišu postrojenja za preradu vode, koje Zrenjanin namerava da uvede. Grad ne interesuju tehnologije i tehnološka rešenja, već od dobavljača zahteva da distribuira kvalitetnu pijaću vodu.

"Pritom, nemamo nikakve troškove, niti brigu o održavanju postrojenja. Sve je na dobavljaču", naglasio je Dević.

Sa govornice Skupštine grada poručio je da to nije lepa želja lokalne vlasti, kako je kritikovala opozicija, već realan i ostvariv projekat koji brzo i efikasno može (konačno) da reši problem vodosnabdevanja Zrenjanina. Dević je izjavio i da nekoliko poznatih firmi iz Italije, Nemačke i Austrije može da uradi posao u Zrenjaninu. Nada se da će učestvovati na javnom tenderu koji će biti objavljen iduće nedelje.

Izvor: Novosti

Pogledajte još