Srbija u pripravnosti: Čekamo Anamariju!

Srbiju tokom predstojeće noći i narednog dana očekuju obilne padavine s mestimičnim olujnim nevremenom, a nadležne službe spremne su za reagovanje u slučaju izlivanja reka i pojave grada.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.

“S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja“, rekao je Tomić.

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

- Imali smo izuzetno napornu sezonu u kojoj smo imali 41 dan sa dejstvima, a potrošeno je oko šest hiljada protivgradnih raketa. Trenutno imamo oko tri i po hiljade raketa na raspolaganju, i dok god ih bude bilo reagovaćemo u meri u kojoj je to moguće – rekao je Tomić.

Sektor za vanredne situacije MUP Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

Dugoročne prognoze, prema Tomićevim rečima, ukazuju da će mestimični pljuskovi u popodnevnim časovima širom Srbije biti prisutni do 15. avgusta, kada se očekuje smirivanje meteorološke situacije.

izvor: telegraf

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.