Odlaskom svakog IT inženjera Srbija izgubi 100.000 evra

Cilj ove kompanije je da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera na 1.000 stanovnika, dok u ovom trenutku na hiljadu stanovnika dolazi samo 1,6, a potrebe su mnogo veće.

Inače, prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ, vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 odsto - sa 150 miliona evra na čak 318 miliona.

"To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita našoj zemlji. Ono što je ovde najvažnije to je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju", kažu u tom centru i zaključuju da IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, te da joj je potrebno mnogo više IT stručnjaka.

Prema njihovim preporukama, da bi se prevazišao ovaj problem i povećao broj IT stručnjaka u našoj zemlji, potrebno je znatno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete, unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa, ali i popularisanje IT struke među mladima, kako bi shvatili da je to zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

Više od 10 odsto novoupisanih studenata u toku 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata. To pokazuje da među mladima u Srbiji postoji veliko interesovanje za IT. Iako se interesovanje za IT među studentima i mladima povećava iz godine u godinu, deficit i dalje postoji. U 2011. godini diplomiralo je 3.637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u ovoj oblasti daleko je veća.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.