Bombardovanje Gaze uprkos primirju: 40 stradalo

Izrael je optužio Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije za kršenje primirja u čijem sklapanju su posredovali SAD i UN, ali nije naveo detalje, javlja Rojters.

Izraelski mediji su, u medjuvremenu, javili da su naoružani napadači pucali na izraelske vojnike u području Rafe.

Na jugu Izraela danas su se oglasile sirene za upozoravanje na opasnost od raketa, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti u toj oblasti.

Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trebalo je da traje 72 sata.

Dogovor o prekidu vatre saopštili su sinoć Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije.U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su saopštile da su dobile uveravanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP.

U saopštenju se kaže da će "snage na terenu ostati tamo gde se sada nalaze", što znači, kako navodi Rojters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz pojasa Gaze.

Keri je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomestiti zalihe hrane.

"Popravke infrastrukture u oblasi vodosnabdevanja i energije, takodje mogu biti
nastavljene u tom periodu", naveo je on.

Keri je rekao da vest o primirju saopštava zajedno sa Banom koji je takođe uložio mnogo napora da se okonča krvavi konflikt.

Bela kuća je saopštila da snažno podržava novo trodnevno primirje koje su dogovorili Izrael i Hamas u pojasu Gaze.

U saopštenju je navedneo i da se SAD nada da bi razgovori o dužem prekidu vatre mogli "odmah" da počnu u Kairu, preneo je Rojters.

Bela kuća veruje da je jedini održiv način da se reši briga Izraela o svojoj bezbednosti i omogući normalan život Paletsinaca u Gazi kroz uspostavljanje sporazuma o stalnom prekidu vatre, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Izvor: Blic

Pogledajte još