Kultne uloge Bogdana Diklića (VIDEO)

Rođen je u Bejlovaru, a školovao se u Beogradu, gde je završio i FDU.
Postao je popularan nakon zapažene uloge u filmu „Nacionalna klasa“, koji je snimljen 1979. godine.

Igrao je i u filmovima „Majstori, majstori“, „Variola vera“, a jednu od najzapaženijih uloga odigrao je u filmu „Maratonci trče počasni krug“ (1982), kao najmlađi Topalović koji želi da oženi najčuveniju filmsku kupačicu sa ovih prostora – Jelisavetu Seku Sablić.

U „Balkan ekspresu“ igrao je Ernesta:

U filmu „Tri karte za Holivud“ igrao je Živadina:

... A u „Oktobarfestu“ Vanju:

Rajko Grlić poverio mu je u „Karauli“ ulogu pukovnika Radeta Orhideje:

U Koljevićevom „Sivom kamionu crvene boje“ igrao je popa:

U „Čavki“ je igrao direktora škole – podsetitmo se scene sa Sonjom Savić;

Na televiziji je glumio u serijama: „Grlom u jagode“, „Sijamci“, „Kamiondžije 2“, „Brisani prostor“, „Balkan ekspres“, „Otvorena vrata“...

Veliki broj uloga ostvario je i u pozorištu * najpre u Narodnom - “Kaligula” (Stipijan), “Rat i mir” (Pjer Bazuhov), “Kako vam drago” (Oliver), “Nevolje zbog pameti” (Molčaljin), “Gospođa ministarka” (Pera Kalinić), “Orestija” (Egist), “Tartif” (Tartif), ”Pokondirena tikva” (Ružičić), potom i u JDP-u -“Beogradska trilogija” (Dušan), “Molijer, još jedan život”, „Italijanska noć“ (Alfonso).
U Zvezdara teatru glumio je u predstavama “Profesionalac” (Teodor Kraj), ”Poljubac žene pauka” (Molina), “Smešna strana muzike” (Bubnjolog).

Za svoj neosporni talenat i vredan rad, Bogdan Diklić dobio je mnogo nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge. Pre pet godina Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je nagradu „Pavle Vuisić“ za ukupan doprinos filmskoj umetnosti. Objavio je 2011. knjigu „O glumi bez glume“.

U toku je snimanje filma "Dobrica", debitantskog igranog filma Srđana Penezića, po scenariju čiji je jedan od autora Slavko Štimac. Pored Štimca, koji tumači naslovnu ulogu, jednu od glavnih uloga u filmu tumači i Bogdan Diklić. Nadamo se još jednoj maestralnoj ulozi i navijamo da i „Dobrica“, poput „Mamaroša“, filma koji je nedavno snimio sa Mirom Banjac, bude emitovan na HBO kanalu!

ND

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.