Za sada dovoljno struje, štednja neophodna

Elektroenegetski sistem Srbije radi u veoma teškim uslovima. Dok se u "Kolubari" bore da iz najvećeg kopa "Tamnava zapad" iz vode izvuku devet bagera, ponovo je poplavljen kop "Drmno" u Kostolcu.

"Na kopu 'Drmno' radimo u potpuno neregularnim uslovima, transporter za ugalj je počeo da se kreće i ja se nadam da će za neko vreme ugalj krenuti sa ovog kopa", kaže Dragan Jovanović, direktor termoelektrana i kopova "Kostolac".

Ističe da je sistem za ugalj u velikoj meri poplavljen i da postoje veliki problemi na svim sistemima za otkrivku.

Iskustvo s poplavama pokazuje da EPS zaštitu kopova uglja od vode mora da pojača pet puta. Direktor EPS-a iz Kostolca poručuje da su pred Elektroprivredom korenite promene.

"Mislim da ćemo mi kao Elektroprivreda još jednom morati preći sve naše planove, jer ako ove klimatske promene nastave rapidno da se menjaju moraćemo sve planove, investicije i našu strategiju da uskladimo sa ovom situacijom", rekao je Aleksandar Obradović, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Resorni ministar je optimista. U Vladi, kaže, razmatraju tri scenarija koja će obezbediti redovno snabdevanje strujom.

"Jedan scenario je da ćemo imati domaći ugalj sa kopa Tamnava, tih nedostajućih dvadesetak hiljada tona, drugi je da nabavimo ugalj i treći je da nabavimo nedostajuću struju", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Ministar je potvrdio i da se sprema paket mera koje će podstaći građane da štede i redovno plaćaju struju, a istovremeno zaštititi najsiromašnije.

"Struje će biti, međutim struja mora da se štedi i svi koji mogu u ovih nekoliko meseci da pređu na neko alternativno grejanje ja im to najtoplije preporučiujem", ističe Antić.

U EPS-u kažu da još rade analize i da Agenciji za energetiku još nisu uputili zahtev za poskupljenje struje.

Saznajte: Kako prepoloviti račun za struju

izvor: RTS

Pogledajte još