Serena Vilijams kažnjena sa 10.000 dolara

NJUJORK, 14. septembra 2009. (Beta-AP) - Američka teniserka Serena Vilijams kažnjena je sa 10.000 dolara zbog nedoličnog ponašanja na polufinalnom meču Otvorenog prvenstva SAD protiv Kim Klajsters, a istraga će biti nastavljena kako bi se utvrdilo da li će teniserka biti dodatno kažnjena.

Vilijamsova je mogla da bude i oštrije kažnjena, pošto kazna od 10.000 dolara nije maksimalna za nesportsko ponašanje na grend slem turnirima. Teniseri mogu da dobiju tri odsto kazne od ukupne zarade na turniru, a Serena je za plasman u polufinale u Njujorku zaradila 350.000 dolara.

U saopštenju organizatora poslednjeg grend slem turnira navodi se da će direktor grend slem komiteta "utvrditi da li je nesportskim ponašanjem Serena Vilijams ozbiljno prekršila pravila, zbog čega bi mogla da bude dodatno kažnjena".

Vilijamsova, koja je branila titulu u Njujorku, kažnjena je i sa 500 dolara jer je razbila reket u prvom setu polufinalnog meča protiv Kim Klajsters. Belgijanka je pobedila sa 6:4, 7:5, a zatim i osvojila trofej pobedom nad Karolinom Voznijacki.

U drugom setu, prvi vođstvu Klajstersove od 6:5 i 15:30, Vilijamsova je napravila duplu servis grešku, nakon što je pomoćni sudija presudio da je prilikom drugog servisa nagazila osnovnu liniju.

Belgijska teniserka tako je povela sa 40:15, a meč poen osvojila je zato što je Vilijamsova, umesto da ponovo servira, počela da viče i psuje linijskog sudiju koja je ukazala na njenu grešku.

"Da mogu uzela bih ovu... loptu i nabila ti je u tvoje... grlo", kazala je Vilijamsova i nastavila da viče i reketom pokazuje u pravcu sudije.

U saoštenju organizatora Otvorenog prvenstva SAD dodaje se da teniseri ne bi smeli sebi da dozvole nedolično i neprofesionalno ponašanje, bez obzira na okolnosti.

Takođe, oglasila se i Serena Vilijams. Ona je u saopštenju navela da su je savladale emocije, zbog čega je neprikladno reagovala.

"Svi ste mogli da vidite sa koliko strasti igram tenis. Sada, kada sam se sabrala, shvatila sam da su me emocije savladale prilikom komunikacije sa linijskim sudijom i neslaganja sa njegovom odlukom. To se desilo u žaru borbe, zbog toga sam tako reagovala", navodi se u saopštenju.

"Htela bih da zahvalim mojim navijačima koji shvataju da sam i ja samo čovek. Radujem se nastavku zajedničke saradnje sa navijačima, profesionalne i lične, a iz ove situacije ću svakako izvući pouke", poručila je Serena navijačima.

Pogledajte još