100 dana nove Vlade: Uspeh ili ne?

Vlast i opozicija se nisu složili ni oko toga da li je ovo zaista 100 dana vlade, jer su iz DS i Nove stranke poručili da je ovo praktično ista vlada od pre dve godine.

"Premijer Vučić i vlada zaslužuje čistu desetku, za efikasnost i usvajanje brojnih reformskih zakona poput zakona o radu, propisa o privatizaciji, stečaju i medijima", rekao je Babić u parlamentu.

On je dodao da su to zakon kojema se uredjuju oblasti sa kojima nijedna prethodna vlast nije mogla da se uhvati u koštac i da je set reformskih zakona, za koje mnogi nisu imali političke hrabrosti i volje, ova vlada donela.

Prema njegovim rečima, prvih 100 dana vlade karakteriše i snažana diplomatska aktivnost, Srbija ima podršku i u Berlinu i u Parizu i u Moskvi, kao i od predstavnika EU i SAD, ali i partnera i prijatelja iz Arapskih Emirata.

"Ocena za vladu je čista desetka, uz poruku da nastave sa snažnim i energičnim reformama i da se ne obaziru na mišljenja onih koji su javno cepali novine i na taj način pokazivali šta misle i o medijima i o gradjanima Srbije, i da se ne obaziru na one koji su zarad dolaska na vlast prizivali ukrajinski scenario i na rušenja naše države i nastave sa snažnom refomskom politikom" , rekao je Babić.

Na drugoj strani, šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović i poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavili su da vlada premijera Aleksandra Vučića nije zaslužila pozitivnu ocenu i da ne obeležava prvih 100 dana rada, jer je to vlada kontinuiteta od 2012. godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u parlamentu, povodom prvih 100 dana vlade, Stefanović je rekao da je stav njegove stranke i cele opozicije da "u tih 700 plus 100 dana" vlada nije pokazala nikave rezultate, sem ubrzanog donošenja zakona kako bi se ispunila obećanja koja je premijer dao u svom ekspozeu.

“Ovo je vlada velikih reči, a štetnih i malih dela, ovo je vlada koja je za dve godine promenila tri ministra finansija, tri ministra poljoprivrede i tri ministra privrede, od obećanih 13 donela je pet zakona, nisu donete ni strategija poljoprivrede i ona vezana za energetiku”, rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da nije rešen problem vezan za FAP, Ikarbus iako je obećano, da nisu rešeni problemi plagijata doktorata, koji nisu vezani samo za SNS, kao i da je dato oko 50 miliona evra subvencija za Etihad koji, prema njegovoj tvrdnji, proizvodi duplo veće gubitke nego nekada Jat.

“Vlada nije zaslužila pozitivnu ocenu, potrebno je da pored reči i obećanja nešto i uradi”, rekao je Stefanović.

Živković je najpre novinarima objasnio da im se zajedno s Stefanovićem obraća jer su zajedno bili na izbornoj listi i u koaliciji i takođe naglasio da “vlada kontinuiteta od 2012 godine ništa nije uradila”.

“Imamo vlast na nervnoj bazi Aleksandra Vučića, kada je on u depresiji nijedno ministarstvo ne radi i svi ćute, kada ima napad histerije svi su bučni, pojačava se cenzura medija, pritisak na opoziciju, u parlamentu se čuju svakakve neprimerene izjave, a kada je u euforiji - imamo vatromete lepih želja, obećanja i svakakva čuda, arapskih čarobnih tepiha, što nije primereno ozbiljnoj vladi”, rekao je on.

Živković je takođe rekao da “vidimo Vučićevu borbu sa demonima svoje mladosti, gde se on obračunava sa Arkanovim kapetanima i pukovnicima, kojima je bio vodonoša dok je bio zamenik šefa navijača na Zvezdinom jugu”.

“Kosmajca je upoznao 1994. godine kada su bili u istoj stranci, u SRS. Džombu je upoznao na isti način pre 15 godina. To su ljudi koji su sa one strane zakona, a on je bio jedini hrabar da kaže kako se oni zovu”, dodao je on.

Živković je rekao i da ga ne bi čudilo da u naredna tri meseca “oni postanu Vučićevi savetnici za bezbednost” i dodao da “Vučić ganja tajkune da plaćaju porez, a sad ih moli da vode javna preduzeća”.

Poslanik ND je dodao da je tokom proteklih 100 dana bila poplava, da je jedan grad žrtvovan, izgubljeno više od 55 života, ali da za to niko nije odgovarao, kao i da oni koji su pogođeni tom poplavom "osim paštete i parčeta hleba nisu dobili nikakvu pomoć".

Živković je takođe rekao da je potrebno, da bi se vlada ocenila bilo kakvom ocenom, “konsultovati doktora u vladi, na primer Nebojšu Stefanovića i druge, kojih ima bar deset”.

On je rekao da nema nikakvog napretka u pregovorima sa Svetskom bankom, sa MMF, u pridruživanju sa EU, u sprovođenju Briselskog sporazuma i da je “cela situacija - evo sad ću“.

izvor: B92

Pogledajte još