Ako stigne i do nas, u problemu smo: Kako se Srbija sprema za pojavu ebole

Beogradski aerodrom je "najugroženije područje zbog tranzita iz mesta zahvaćenih epidemijom", rekao je on novinarima nakon obilaska granične sanitarne inspekcije.

Najavljujući da će se smene inspektora duplirati i da se kreće i "sa agresivnom kampanjom podele flajera", Lončar je dodao da će mere pojačanog nadzora obuhvatiti i niški aerodrom, na kome se obavljaju čarter letovi.

"Nećemo se opustiti ni u drumskom i drugom saobraćaju", rekao je on i ocenio da će nadležni uspeti da preduzmu sve što je potrebno da se spreči širenje ebole na naše područje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nam šalje detaljna uputstva i preporuke o ponašanju, shodno razvoju situacije, istakao je ministar i podsetio da je od januara u svetu registrovano više od 730 preminulih i 1.323 zaraženih ebolom.

Navodeći da su simptomi ebole "povišena temperatura, povraćanje, proliv, drhtavica, bol u grlu", on je rekao da je sa inspektorima na aerodromu danas dogovoreno da putnik za koga se posumnja da je zaražen odmah mora u karantin.

Ako dobijemo signal da za ceo jedan avion postoji sumnja da su putnici zaraženi, pripremljena je dodatna prostorija u koju oni ulaze direktno sa piste, koja ima stalnu komunikaciju sa službom hitne pomoći, bolnicama, zavodima za javno zdravlje, objasnio je Lončar i dodao da se "onda kreće sa sprovođenjem svih procedura koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija".

Lončar: Ebola bi bila neviđen problem za Srbiju
Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine

Pojava ebole bila bi "neviđen problem za nas i našu državu" jer "leka za nju nema", izjavio je ministar ističući da zasad možemo da ispunimo sve preporuke SZO, dok bi širenje epidemije bilo problem i za zemlje koje su mnogo veće i bogatije od nas.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a među ljudima se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući i znoj. Veruje se da su nosioci ebole zaražene životinje koje se love za hranu.

U zapadnoj Africi, koju je od početka godine zahvatila epidemija ebole, bolest se sada širi uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Ovaj virus se prvi put pojavio 1976. u DR Kongu, a stopa smrtnosti je u prošlosti dostizala čak i 90 procenata.

Međunarodna asocijacija za avioprevoz (IATA) saopštila je ove sedmice da SZO nije izdala preporuku za bilo kakve restrikcije putovanja niti zatvaranje granica zbog širenja epidemije ebole.

izvor: Blic

Pogledajte još