Naš čuveni inat: Svuda u svetu broj pušača u padu, samo u Srbiji raste

Na to da li smo jedino mi u svetu gluvi i slepi na brojne apele i kampanje protiv pušenja i duvanskog dima, ili još nismo svesni da je najveći broj svih oboljenja izazvan ovom lošom navikom, stručnjaci nemaju odgovor, ali apeluju na pušače da shvate koliko je ozbiljan njihov porok.

Prema nekim procenama jedna trećina malignih oboljenja izazvana je duvanskim dimom, a godišnje u Srbiji umre oko 16.000 ljudi od bolesti izazvanih pušenjam. O našoj svesti govorio i podatak da je u Srbiji svaka treća trudnica pušač.

Dr Ana Jovićević iz Društva Srbije za borbu protiv raka kaže da su od 2003. godine sprovedene brojne kampanje protiv pušenja, da su mnoge od njih bile vrlo delotvorne, ali i da nisu očekivali ovakve rezultate.

Govoreći o štetnosti cigareta dr Jovićević napominje da se u duvanskom dimu nalazi čak 7.500 hemijskih jedinjenja.

"Od svih tih jedinjenja pra stotina su toksične, dok su neke od njih i kancerogene. Takođe, tu imamo i nikotin koji izaziva zavisnot, toliko jako da je neki porede sa heroinskom zaisnošću", napominje dr Jovićević.

Ona objašnjava i da su godinama unazad sprovođene brojne mere kako bi se smanjio broj pušača. Jedna u nizu mera jeste i postepeno podizanje cene duvanskih proizvoda.

"Istraživanja pokazuju da se otprilike za procenat koliko je podignuta cena cigareta srazmerno smanji broj pušača", kaže dr Jovićević.

Shodno podatku da se broj pušača žena povećao, s početka teksta, stručnjaci navode da je to direktno vezano sa činjenicom da su duvanske kompanije sve više okrenute upravo nežnjem polu. Pored brojnih “slim cigareta”, na tržištu se sada mogu naći brojne rozikaste cigarete, cigarete sa ukusima i sl…

Poslednja u nizu mera koja je neznatno uticala na svest pušača bila je zabrana pušenja na javnom mestu. Iako je ovaj zakon donet, vrlo je diskutabilno kako se primenjuje s obzirom na to da su prvi koji su radi se da ogluše o ovu meru prvo pušači, a za njima i ugostiteljski objekti.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još