Granice

Na izložbi je prikazano 50 eksponata koji obuhvataju period od 1521. godine (litografija bitke za Beograd) do sredine 20. veka

Izložene karte su uglavnom iz Zbirke planova i mapa Istorijskog arhiva Beograda. Postavka sadrži šest poglavlja:  Prirodne granice, Antropo-geografske i etničke granice,  Ratne i Vojna granica, Državno-političke granice, Katastarske granice, Beograd.

Uvodnu reč dala je Dr Branka Prpa, direktorka Istorijskog arhiva Beograda, pozdravivši uvažene goste, kraljevska visočanstva, gospodu ambasadore... Govor je završila igrom reči u dijaloškoj formi: Granica / Prepreka - Difuzna / Konfuzna - Čvrsta / Promenjiva - Prijatelj /  Neprijatelj - Identitet / Paranoja - Rat / Mir - Istok / Zapad - Sever / Jug - Provincija / Meganacija, i kao antropološki optimisti: Granica / Progres.

Izložbu je zvanično otvorila Ružica Đinđić: Razmišljajući o tome šta bih mogla da kažem na ovom otvaranju izložbe, čija su tema granice, osim one tačne ali često ponavljane konstatacije da su granice linije koje bi trebalo da nas spajaju a ne razdvajaju, setila sam se teksta, može se reći grafita, koji je ostavio neki anonimni egipatski pisar ili visoki činovnik na zidu jednog drevnog egipatskog hrama. Vi ovde, u arhivu, najbolje znate da kratki zapisi, komentari, kratke beleške, često govore više od tomova knjiga. Taj nepoznati egipatski autor ostavio je sledeću poruku budućim generacijama:
"Bio sam svuda, obišao sam čitav svet, prošao sam sve granice i mogu vam reći- svuda je isto".
...
Granice mogu deliti i dele pojedine države i narode; ali, i s one strane granice žive ljudi, možda govore drugim jezikom, možda su im običaji, vera, tradicija drugačiji ali u biti su slični nama, dele iste nade, želje, strahove, nisu ništa bolji niti gori od nas.
...
Nešto najgore sto se može dogoditi jednom narodu i jednoj zemlji je izolacija, zatvaranje u sopstvene granice; to stanje rađa mržnju, ksenofobiju, strah od drugih, osećaj ugroženosti, agresivnost.
Sigurna sam da će građani Srbije umeti i znati da donesu pravu odluku.

Sama postavka izložbe je, u odnosu na temu, aktuelna i savremena, i prati je interesantan, odličan katalog. Posle razgledanja i razgovora o izloženim eksponatima, prešli smo još jednu granicu iz galerije u VIP salon i tu se osvežili prigodnim koktelom i nastavili razgovor sa ljubaznim domaćinima i uglednim gostima.

Dragan Kljajić  

Pogledajte još