Mitovi o preživljavanju zbog kojih nećete preživeti

Čarobno je biti u mogućnosti da na tako lak način dolazite do novih informacija i saznanja, a mi stičemo utisak da smo svemoćni. Ali, ako bi vam se auto pokvario ili se izgubite u divljini bez signala za mobilni, da li biste znali šta treba da radite?

Ako je vaš odgovor da - grešite!

1. Plivajte paralelno sa obalom ukoliko vas uhvati vir
Nažalost virovi se kreću u različitim pravcima ali ne i ka izlazu iz mora. Pa je zato najbolje da u toj situaciji probate da plivate u smeru vetra koji duva.

2. Racionalno trošite vodu ukoliko se izgubite u pustinji
Ukoliko umrete od dehidratacije, ta sva voda koju ste uštedeli neće moći da vam pomogne. Čovek može da preživi i nekoliko dana bez vode, čak i u ekstremno toplim vremenskim uslovima. Umesto toga izbegavajte preterano izlaganje suncu, probajte da stojite u nekom hladu, pijte vodu i tokom noći probajte da potražite pomoć

3. Treba da isisate otrov iz rane onoga koga je ujela zmija
Na ovaj način povredićete i sebe i žrtvu. Otrov može da vam ošteti i usta i dušnik. Umesto toga potražite medicinsku pomoć i to brzo!

4. Zaklon znači napraviti pećinu ili neku trošnu građevinu
Zaklon bi mogao da znači nekoliko stvari u različitim okolinama. Mogao bi da znači zaklon od sunca ili izolaciju od hladnoće. Nemojte da pravite kućicu od slame, to vam neće pomoći.

5. Ako udarite ajkulu po nosu ona će da se uplaši
Većina ljudi nije u stanju da pod vodom, udari ajkulu tako jako. Umesto toga, zarijte joj nokte u oči ili škrge. (Nijedna životinja na planeti to ne voli)

6. Prvo pronađite hranu
Čovek bez hrane može da preživi oko šest nedelja, pa pronalaženje hrane ne bi trebalo da vam bude prioritet (naročito ako se ne razumete ni malo u biljke i ne znate šta bi bilo bezbedno da pojedete). Voda, toplina i zaštita treba da vam budu prioriteti.

7. Preživećete jer ste tako nešto videli na tv-u ili ste pročitali na telefonu
Nažalost, ovo nije istina. Poverenje i priprema su bitni za opstanak, ali arogancija i ignorisanje će vas ubiti. Ne dajte im šansu da to i urade. Izgleda da niste tako spremni za preživlajvanje u prirodi kao što ste mislili.

8. Ako pijete sopstveni urin - preživećete
Ako ste već dehidrirali, ispijanje sopstvene mokraće bi bio šok za vaše bubrege. To bi možda i moglo da funkcioniše u hladnim uslovima, ali ukoliko se nalazite negde gde je veoma toplo, brže ćete da dehidrirate.

9. Možete da pijete vodi iz kaktusa
Ne, ne , ne i ne. Postoji samo jedna veoma retka vrsta kaktusa iz koje možete da pijete tečnost. Svaki drugi kaktus uglavnom je “napunjen” tečnošći od koje bi vam bilo muka i dehidrirali biste.

izvor: 24sata

Pogledajte još