Aikido (ni)je sport?

Od kada sam počeo da treniram, davne 1988. godine, vrlo često sam slušao i učestvovao u raspravama na temu - da li je aikido sport. U stvari, pominjanje aikida u bilo kom kontekstu sporta imalo je uvredljivu notu. Najčešći argument da aikido ne može da bude sport jeste taj što nema takmičenja i da je iz tog razloga borilačka veština. Ali i džudo, karate, kendo i sumo su japanske borilačke veštine. Džudo je olimpijski sport, dok se ostali zalažu da to postanu…

(old_image)

Da bih konačno pokušao da pronađem odgovor da li je pogrešno na pitanje koji sport treniraš, odgovoriti AIKIDO, potražio sam u literaturi kako se definiše sport, koji vidovi sporta postoje, koje su funkcije sporta i kako sport utiče na naš razvoj.

(old_image)

Reč sport nastala je od latinske reči disportare, a označava: zabavu, igru ili provod. Važeći zakon o sportu kaže da su sportske aktivnosti svi oblici fizičke i umne aktivnosti koji imaju za cilj izražavanje ili poboljšanje fizičke spremnosti i duhovnog blagostanja, stvaranje društvenih odnosa ili postizanje rezultata na takmičenjima svih nivoa. Dakle, takmičarski sport je samo jedna oblast, a sasvim druga oblast je: sport za sve ili rekreativni sport. Ova, i za pojedinca i za društvo, mnogo važnija oblast obuhvata bavljenje sportskim aktivnostima radi odmora i rekreacije, unapređivanja zdravlja ili unapređivanja ličnih sposobnosti. Da ne uletimo u još jednu zabludu, trenirati rekreativno, biti rekreativac, ne znači neozbiljno se posvetiti treningu. Koren reči rekreacija (lat. recreatio) jeste ponovno stvaranje. U kontekstu treninga definiše se kao vid aktivnog odmora koji pozitivno utiče na zdravlje kroz poboljšanje opšte fizičke kondicije i psihičkog stanja.

(old_image)

Dr Vladimir Koprivica u svojoj knjizi Teorija sportskog treninga, u poglavlju koje se naziva Funkcije sporta, navodi da je sport izuzetno pogodno polje stvaralaštva, da ima vaspitno-obrazovnu i zdravstvenu funkciju, kao i da se u procesu vežbanja nalazi izvor zadovoljstva. Takođe, autor ističe da se estetika nekih sportskih grana približava umetnosti! Sve navedeno odnosi se i na aikido, zar ne?

(old_image)

Nesporno, neki sportovi imaju takmičenja, neki ne, a u aikidu takmičenja su zabranjena. Podsetiću šta piše u statutu International aikido federation:
2. 3 The IAF will protect the spirit of Aikido in particular, by prohibiting any type of Aikido practice which may be construed as competitive.

(old_image)

Vratimo se na sport i takmičenje. Statistika kaže da od 50.000 dece, koja počnu da treniraju, samo 250 stigne da se takmiči na saveznom nivou, a petoro uspe da osvoji neku medalju na svetskim prvenstvima ili olimpijskim igrama. Dalje, kako navodi dr Dušan Ugarković, postoji širok dijapazon negativnog dejstva takmičarskog i vrhunskog sporta na biološki razvoj, trenutno stanje i buduće stanje zdravlja. Osim toga, kod nekih sportista, vežbanje zarad trofeja, u maniru – cilj opravdava sredstvo, često doprinosi sniženju moralnih vrednosti. Blago rečeno, možemo primetiti nedolično ponašanje određenog broja takmičara. Svedoci smo i čestih doping skandala. Takvo razumevanje sporta, definitivno nema veze sa aikidom, jer umesto opšteg blagostanja organizma može da dovede do katastrofalnih posledica na zdravlje, kao biopsihosocijalnu kategoriju.

(old_image)

Šta je onda pozitivno dejstvo sporta? Pozitivno dejstvo sporta odražava se kroz pravilni biološki razvoj, jačanje imuniteta i adekvatan razvoj motoričkih sposobnosti, a to može da se postigne jedino umerenim fizičkim vežbanjem. U aikidu je vrhunski rezultat individualno dostignuće. Nema takmičenja protiv drugih, nema poređenja sa drugima i nema poraza protivnika koji nas čini pobednikom. Na osnovu obima, intenziteta, broja treninga u toku nedelje, aikido možemo posmatrati kao umereno fizičko vežbanje.

(old_image)

Nekada se smatralo da suština sporta nije pobeda na takmičenju, već da je suština raznovrstan pozitivan uticaj na čoveka. U aikidu je ova ideja sačuvana i kako je divno rekao Fudžimoto Sensei u jednom intervjuu: „Nauk koji je ostavio osnivač je da takmičenje razvija antagonizam, a to nije ono što čovek treba da traži radeći aikido. Imperativ aikida je lični razvoj, a ne pobeda na nekom lokalnom takmičenju“.

(old_image)

Probaću da aikido definišem na sledeći način:
„Svako ima pravo da se bavi aikidom. Bavljenje aikidom mora biti humano, slobodno i dobrovoljno, zdravo i bezbedno, u skladu sa prirodnom sredinom i društvenim okruženjem, fer, tolerantno, etički prihvatljivo, odgovorno, nezavisno od zloupotreba i ciljeva koji su suprotni duhu aikida i dostupno svim građanima pod jednakim uslovima bez obzira na uzrast, nivo fizičkih sposobnosti, stepen eventualne invalidnosti, pol i drugo lično svojstvo.“
Meni se ovakva definicija aikida dopala, a ako i vama odgovara, onda možemo da kažemo da aikido jeste sport i nećemo pogrešiti ako na pitanje koji sport treniramo odgovorimo – AIKIDO. Prethodni pasus je prepisan iz Zakona o sportu (Član 4) samo je reč sport zamenjena rečju aikido.

Radivoje Janković, 4 DAN., trener AK Centar koji u avgustu mesecu organizuje, već petu godinu za redom, besplatnu letnju školu aikida. Sve informacije o istruktorima, terminima, programu rada i načinu prijave možete pogledati na sajtu.

Pogledajte još