Veliki propust: Ruski lovci nisu uspeli da uhvate američki špijunski avion

Do incidenta je došlo 18. jula, kad se ruski lovac približio američkom avionu RC-135 za elektronsko izviđanje koji je u tom trenutku, kako tvrde američki zvaničnici, leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, piše "Njujork tajms", a prenosi Rojters.

"Pilot aviona je, postupajući na profesionalan i bezbedan način, izveo manevar kako bi izbegao mogući susret sa ruskim avionom", navodi se u saopštenju Komande američke vojske za Evropu.

Budući da Švedska nije članica NATO, Komanda je saopštila da je taj manevar ipak bio "pogrešan".

Pošto su zbog krize oko Ukrajine odnosi između SAD i Rusije pali na najniži nivo još od Hladnog rata, zvanični Vašington je proširio obim prikupljanja obaveštajnih podataka u regionu istočne Evrope.

Švedski mediji pišu da je do incidenta prošlog meseca došlo kad je izviđač RC-135 leteo u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, u sklopu koje se nalazi i luka u kojoj je stacionirana ruska Baltička flota.

Nakon što mu se približio ruski avion, pilot RC-135 je pokušao da izbegne taj bliski susret time što je uleteo u švedski vazdušni prostor, a iz njega je izašao pošto su ga iz švedske kontrole aviosaobraćaja upozorili na grešku.

Izvor: Mondo.rs

Pogledajte još