NOVA NAUČNA SAZNANJA: 3 razloga zbog kojih bi trebalo da dojite bebu

1. Kroz majčino mleko beba unosi „dobre bakterije“
Majčino mleko zaslužno je za stvaranje probiotičke ili tzv. „dobre bakterije“, koje u crevima obavljaju ključne funkcije koje štite od patogenih mikroba i podržavaju imunološki sistem.
Naučno je dokazano da je dojenje dobro i za bebu, ali i za majku!
Kliničke studije sprovedene u saradnji sa Nestlé istraživačkim centrom pokazale su odakle dolaze „dobre bakterije“, kada znamo da creva fetusa u razvoju ne sadrže gotovo nikakve bakterije. Odgovor se nalazi u prirodnom porođaju i kratkom vremenu nakon njega, kad creva novorođene bebe naseljavaju bakterije majke i neposredne okoline.

Istraživanje je pokazalo da majčino mleko nije sterilno kako se ranije mislilo, već je važan izvor bakterija, uključujući bakterije mlečne kiseline i bifidobakterije. Tako probiotičke bakterije prenesene kroz majčino mleko mogu predstavljati značajnu pomoć u razvoju zdrave crevne mikroflore i smanjenju rizika od određenih bolesti.

Saznanje da je i samo majčino mleko važan izvor zdravih bakterija je novo. Kliničke studije pokazale su da se bifidobakterije dojenjem prenose iz majčinog mleka u creva odojčeta putem krvi, odnosno limfnog sistema. Pronađene su identične vrste bakterija mlečne kiseline u mleku i krvi majki, kao i stolici njihove odojčadi, dok te bakterije nisu pronađene na obrisima kože sa majčinih grudi.

2. Navikavate bebu na nove ukuse
Pored uspostavljanja crevne flore, majčino mleko ima i važnu ulogu u razvoju sklonosti prema ukusima i kreiranju navika u ishrani.
Naučite kako da razgovarate sa svojom bebom!
Već krajem 12. nedelje trudnoće, fetus počinje da guta tečnost koja ima ukus hrane koju je majka konzumirala, pa je na taj način neprestano izložen raznovrsnim ukusima. Studije su pokazale da upravo to može imati uticaj na sklonost prema ukusima kasnije u životu.
Takođe, kada žena za vreme trudnoće, na primer, pije sok od šargarepe, to će povećati sklonost deteta prema šargarepi za vreme odvikavanja od dojenja.

Na isti način, ukusi iz hrane, začina i napitaka koje majka proguta ili udahne (npr. duvan) mogu dospeti i u majčino mleko. To znači da su bebe koje su dojene izložene različitim ukusima, posebno kada je ishrana majke raznovrsna i bogata voćem i povrćem. Za razliku od hrane za odojčad, majčino mleko obezbeđuje potencijalno bogato i raznovrsno čulno iskustvo za novorođenče.

3. Stvaranje jakog imuniteta
Poznato je da majčino mleko sadrži sve materije koje su neophodne za pravilan rast i razvoj novorođenčeta. Studije su pokazale da bebe koje su u prvim mesecima života konzumirale isključivo majčino mleko stekle dobru podlogu za čelični imunitet, te da su tokom odrastanja bila otpornija.
Otkrijte pol bebe bez odlaska na ultrazvuk!
Naučnici intenzivno rade na pronalaženju formule koja bi još vernije nego dosadašnje oponašala majčino mleko, a koja bi bila obogaćena ukusima koje ima majčino mleko u skladu sa hranom koju jede tokom dojenja.

ND

Pogledajte još