Srbi, Slovenci i Makedonci ponovo zajedno na radnoj akciji!

Pod duhovitim sloganom "ORA nije fora", pedeset mladih brigadira, od 18 do 30 godina, od kojih 20 iz Slovenije, 20 iz Kraljeva i 10 iz Makedonije i još nekih gradova Srbije, narednih deset dana, radiće na otklanjanju posledica majskih poplava u okolini Kraljeva.

U toku ORA, uređivaće se korita reke Ravanice i Gledićke reke, popravljati nekategorisani putevi u selima podno Gledićkih planina, i sanirati oštećenja na još desetak lokacija u Kraljevu i okolini.

Edin Kevrić (23) iz Maribora, kaže da je pre dva meseca slušao od svojih kolega priče o spasavanju stanovništva u Kraljevu od poplava, i da je odmah odlučio da svoje slobodno vreme provede u tom gradu na radnoj akciji.

"Po zanimanju sam fizioterapeut i dobrovoljni sam vatrogasac. Kada sam čuo za ovu dobroviljnu akciju, prijavio sam se. Došao sam da pomognem i da svi zajedno sarađujemo", priča Edin.

Kaže da mu je društvo super, da ima dosta vršnjaka, ali i starijih koji pričaju kakve su bile radne akcije u Titovo vreme.

Zoran Stevovski iz Ohrida, koji je imao priliku da bude na Omladinskim radnim akcijama širom bivše SFRJ, priča da mu je to bilo najlepše iskustvo u životu pa se zato i prijavio da dođe u Kraljevo posle skoro četvrt veka.

"Predsednik sam udruženja koje okuplja bivše akcijaše, ali i one mlađe, koji žele da učestvuju u ovoj našoj priči. Bio sam 12 puta na radnim akcijama, a počeo sam upravo u ovim krajevima, na Moravi, 1979. godine i to je trajalo do 1990. godine u Beogradu. Radili smo na nasipima Zapadne Morave i Rasine. Vratio sam se tamo gde sam i počeo"
, priča Stevovski.

Milici Voštić iz Kraljeva, inače volonterki Crvenog krsta, ovo je prva radna akcija.

"Nije prva dobrovoljna akcija, ali jesta radna. Sklopila su se lepa druženja. Lepo smo radili i sredili ovaj teren koji smo imali"
, kaže Milica.

Brigadiri su smešteni u Domu učenika Šumarske škole. Akcijaški dan započinje u 5.30, a završava se u 22 sata. Svi su osigurani i obezbeđena im je zdravstvena zaštita.

ORA ima svog komandanta - koordinatora Kancelarije za mlade Nikolu Radevića, a akcijaši su doneli Pravilnik, Kućni red i druga akta.

Obroke za akcijaše priprema Predškolska ustanova "Olga Jovičić Rita", a alat i mehanizacija je pozajmljena od javnih preduzeća.

Predviđeni su brojni kulturni i zabavni sadržaji, posete kraljevačkim kulturnim institucijama, kao i jednodnevni izlet do manastira Studenice.

Omladinska radna akcija se završava na Medjunarodni dan mladih - 12. avgusta.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još