Farma

Zamislite da dva i po meseca živite bez struje, kupatila, kompjutera, i uopšte bez svih savremenih stvari koje nam čine život. Zamislite da nemate privatnosti, i spavate sa 14 osoba, koje ne poznajete, u jednoj prostoriji. Preživljavate kao što su nekad naše babe i dede – jedete povrće i voće koje uzgajate, zavisite od vremenskih uslova, muzete krave, čuvate životinje, koristite čučavac (i čistite ga), i nemate toalet papir.

Šta razlikuje one koji će se za ovakav život dobrovoljno prijaviti, od ljudi koji su živeli na početku 20. veka? To što će ih kamere sve vreme pratiti, i to što najizdržljivijeg čeka vredna nagrada! U subotu, 19. septembra počeće prikazivanje rialiti šou-programa „Farma“, u kome će učestvovati 14 VIP ličnosti. Pobednik će sa sobom poneti nagradu od 100.000 evra.

Novinari i fotografi imali su priliku da obiđu imanje na kome će se snimati „Farma“ a koje se nalazi u selu Lisović, u opštini Barajevo. Na imanju je u toku izgradnja nekoliko drvenih objekata specijalno za ovu emisiju. To su, u stvari, prilagođeni televizijski studiji. Nema klasičnog plafona već jako osvetljenje i kamere.

Neko komentariše – „Pa njima od tog osvetljenja neće biti hladno zimus, je l` se sećate kako su se u Velikom bratu šetkali u gaćama...“. Ako im i bude hladno, biće tu šporeti na drva, i pravi ćilimi da se pokrivaju, kao i slama – na kojoj se spava.

I ako ste se pitali – da, poljski WC je pravi!
Postoji ženski i muški, i ima mali otvor tamo gde bi trebalo da bude glava onog koji vrši nuždu. Neko će morati i da ga čisti, jer ima rupu za izmet, koja i nije toliko duboka. Kuća ima 240 kvadrata, a ukupna površina farme je 1.100 kvadrata.

Tu je još i velika arena gde će se dešavati dueli (nadmetanje) između dvoje koji su te nedelje nominovani za „ispadanje“. Biće izabran „farmer“, odnosno gazda imanja koji će biti u svojoj kućici, u kojoj će imati ono što je možda i najvažnije u ovakvom programu, a to je privatnost. Gazda bira slugu i sluškinju koji spavaju u štali sa životinjama.

Nacionalno, obrazovno i radno
(old_image)„Ono što emisiju „Farma“ razlikuje od ostalih rialiti šou-programa jeste što je to nacionalni format. Gledaoci će moći da se identifikuju uopšte sa srpskom kulturom - biće prikazana tradicija, naši lepi običaji, i cela emisija imaće i neki obrazovni karakter. Takođe, mislim da će biti zanimljiva stanovnicima i ruralnih i urbanih sredina. U ruralnim oni takvu priču žive, u urbanim će možda biti smešno, a zajedničko im je da vide kako će se VIP ličnosti snaći u toj ulozi“, komentariše Tanja Vojtehovski i dodaje: „Ovde nema dokonosti i statičnosti, i „verbalnog ispiranja“. Ovde je ozbiljan rad. Za početak ubacićemo jednu kuju koja će imati štence, pa će učesnici morati da se brinu o njima. Dakle ovde su stvaran život i naporni poslovi.“

Ideja „Farme“ je takođe i da prikaže Srbiju kakva je bila pre 100 godina, tako da će učesnici moći suštinski da osete i prožive tradiciju.

Organizatori naglašavaju da su zadaci birani tako da ne vređaju njihovo dostojanstvo, kao što se obično u realiti šou programima dešava. „Odavno je samo nebo granica na televiziji, to je poznato. Ali mi ćemo se truditi da im poboljšamo kvalitet života, a ne da im otežamo.“, komentariše Tanja Vojtehovski.

Bez obzira na zadatke i izazove koji će biti stavljeni pred učesnike, na farmi će biti burno jer je struktura emisije takva da postoje hijerarhijski odnosi, a uslovi života su jako teški.

O potencijalnim učesnicima pročitajte ovde.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još