Drugi dan primirja u pojasu Gaze, u toku pregovori o produžetku

Prekid vatre stupio je na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu u utorak, nakon jednomesečnih borbi, u kojima je ubijeno 1.875 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani, navodi AFP.Sada predstoje teški pregovori da bi se osigurao trajni prekid vatre nakon isteka trećeg dana.

Nakon štu su brojni pokušaji da se uspostavi primirje između Izraela i Hamasa propali, uspostavljeno je osetljivo primirje u pojasu Gaze.

Zvaničnici obe strane potvrdili su da su poslali male delegacije u Kairo ali one imaju konfliktne zahteve i cilj će se teško postići. Palestinci traže okončanje blokade pojasa Gaze, koju su uveli Izrael i Egipat još 2007. godine, a Izrael traži da to palestinsko područje bude potpuno demilitarizovano.

Nakon početka ovog najdužeg primirja u sukobu palestinski šef diplomatije Rijad al Malki izrazio je očekivanje da se ono produži na još 72 sata i dalje, kako je rekao. SAD nameravaju da učestvuju u pregovorima,ali se još ne zna na kom nivou i kada, rekla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

Državni sekretar SAD Džon Keri je intervjuu Bi- BI- Si (BBC) pozvao na održivi prekid vatre, naglasivši da će se morati pokrenuti ključna šira pitanja.

" Kako ćemo uspostaviti mir? Kako ćemo eleminisati rakete? Kako ćemo demilitarizovati i krenuti ka drugačijoj budućnosti", rekao je on

Nadlanu, Blic

Pogledajte još