Rusija traži ublažavanje Ukrajinske krize, SAD poručuju "I vi ste odgovorni!"

Najnoviji podaci pokazuju da je samo tokom poslednjih mesec dana svoje domove na istoku Ukrajine, bežeći od intenzivnih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga na tom području, napustilo 58.000 ljudi, prenela je agencija AFP.

- Kad govorimo o humanitarnoj situaciji, ne možemo da zanemarimo činjenicu da Rusija može to sve da zaustavi. Najsigurniji način da se okonča nasilje jeste da zvanična Moskva obustavi priliv boraca, oružja i novaca iz Rusije na istok Ukrajine - izjavila je zamenica američkog ambasadora u UN Rozmeri Dikarlo.

Na hitnoj sednici Saveta bezbednosti, koju je sazvala Rusija, najviši zvaničnik UN za humanitarnu pomoć DŽon Ging je izvestio da se humanitarna situacija na istoku Ukrajine pogoršava i da su "neophodne hitne mere".

Optužujući Kijev da ignoriše pozive civila u pomoć, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je situaciju na istoku Ukrajine opisao kao katastrofalnu i pozvao da agencije UN tamo pošalju humanitarnu misiju.

- Situacija na istoku, posebno u Lugansku i Donjecku, je katastrofalna - rekao je Čurkin i dodao da Rusija tamo želi da pošalje humanitarni konvoj u saradnji sa Crvenim krstom.

- Rusija poziva međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mere za poboljšanje humanitarne situacije na istoku Ukrajine - rekao je Čurkin.

Reagujući na taj apel ruskog predstavnika, Dikarlo je odgovorila da se agencije UN već nalaze na terenu i da pomažu civilima koji su ostali bez pijaće vode, električne energije i medicinskog materijala.

Ona je optužila Rusiju da povećava broj vojnika na granici sa Ukrajinom i da podstiče tenzije planovima za održavanje vojnih vežbi.

- Ponovo zahtevamo da Rusija obustavi ove destabilizujuće aktivnosti - rekla je zamenica ambasadora SAD u UN.

Rusija i SAD se stalno spore oko konflikta na istoku Ukrajine, pri čemu zvanični Vašington optužuje Moskvu da podržava proruske snage koje se bore protiv snaga ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine je od sredine aprila poginulo najmanje 1.367 ljudi.

izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.