Zulu koji traži pravdu, a ne osvetu!

Napeti policijski triler “Zulu” u kome glavne uloge igraju Forest Vitaker i Orlando Blum, publika u domaćim bioskopima će biti u prilici da vidi od 14. avgusta. Radnja filma “Zulu” smeštena je u Južnoafričku Republiku, a u fokusu filma je policijska istraga brutalnog ubistva devojke tokom postaparthejdskog perioda.

Ali Sokhela (Forest Vitaker) je šef odeljenja za istrage ubistava južnoafričke policije u Kejptaunu. Ali je kao dete jedva pobegao od militantnih jedinica koje su bile u ratu sa Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mendele. Mališan i njegova majka izbegli su masakr, ali su psihološki ožiljci ostali. Sokhela radi sa detektivom problematičnog karaktera Brajanom Epkinom (Orlando Blum), koji nakon razvoda tone u more alkohola. Istraga ubistva mlade 18-godišnje devojke iz višeg staleža se komplikuje, nakon ubistva kolege policajca pred njihovim očima. Ubrzo nakon toga, daljom istragom pronalaze vezu ubistva mlade žene sa trgovinom nove ilegalne supstance koja je postala dostupna na ulicama Kejptauna. Život Alija i Brajana dobija novo ubrzanje i mnogo opasniji tok.

Ostvarenje “Zulu” premijeru je doživeo na zatvaranju 66. Filmskog festivala u Kanu, a njegovu režiju potpisuje Žerom Sale. Neki od filmova koji nose njegov pečat su: “Turista”, “Largo Vinč” i “Dvoličnost”. Scenario za adaptaciju istoimenog romana francuskog pisca Karila Ferea, Sale je napravio u saradnji sa Žilijenom Papenauom.

Mračni krimi-triler sniman je u Kejptaunu, a u njegovoj realizaciji učestvovali su i juznoafrički glumci koji pričaju lokalnim jezikom zbog bolje verodostojnosti filma.

“Zulu” predstavlja sliku Južnoafričke Republike, koja i dalje oseća posledice aparthejda koje ne mogu da iščeznu preko noći i da se zaborave.

Pogledajte još