Banja Koviljača: Prva žrtva poplave

Kako kažu njegovi ukućani, kada je potok počeo da nadolazi od ogromne kiše koja je zahvatila loznički kraj između 17 i 21 sat, Miloš je sišao u podrum da proveri kakvo je tamo stanje ali je voda ubrzo nadošla toliko da nije mogao da izađe.

"On je pokušao da izađe, ali od siline vode je pao i udario glavom o grede. Povredu smo videli kada su ga vatrogasci izneli iz podruma. Oni su došli i sa svojim pumpama izvukli vodu iz podruma a Mišu su pronašli na kotlu za grejanje", potresno priča supruga Ljubinka.

Samo stotinak metara od njihove kuće, takođe u Prvomajskoj ulici, tri automobila su potpuno uništena jer ih je bujični potok nosio sa sobom sve do mosta gde su poput brane začepili prolaz.

"To je dovelo do izlivanja vode u okolne kuće tako da je nekoliko domova potpuno uništeno. Od sinoć je palo 120 litara kiše po metru kvadratnom, što je nezapamćeno u ovom kraju", kaže Dejan Stalović, član gradskog vijeća u Loznici.

Metar vode bilo je i u kući Milene Radovanović (70), koja je utočište pronašla na spratu.

"Ovako nikada nije bilo a živim ovde od 1962. Sve se desilo munjevitom brzinom tako da nismo uspeli ništa od stvari da spasemo", kaže ona.

Momir Matić, direktor JP „Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače“ obašnjava da su probleme napravili Duboki i Simića potok koji su kanalisani.

"Bujične vode sa Gučeva su za kratko vreme nanele ogromnu štetu. Povukle su sa sobom mulj i ogromne stene i zatvorile deo potoka. Mi celu noć pokušavamo da potoke pročistimo, a pod vodom je veći deo banjskog parka ", kaže Matić.

izvor: Blic

Pogledajte još