Naučnik izjavio: Ako se ovo desi na Arktiku, naj***li smo!

- Ako ne smanjimo količinu ugljenika u atmosferi i ne ohladimo Arktik, fizika i poslednja merenja govore da ćemo pokrenuti oslobađanje ogromnih zaliha metana, što će našu decu osuditi na sporo kuvanje - pojašnjava profesor Boks.

Prethodno je Univerzitet u Stokholmu saopštio da se ogromne količine metana oslobađaju sa dna okeana ispod Arktika, ali šef naučnog tima Orjan Gustafson je daleko blaže reagovao na ovu pojavu, on smatra da je otkrivanje velikih mehura metana koji stižu do površine bilo iznenađenje.

I ranije je bilo izveštaja o oslobađanju metana sa okeanskog dna, ali su ona predstavljala upozorenja, a ne direktnu pretnju, jer morski mikroorganizmi razgrađuju metan dok putuje prema površini mora, pa je uticaj takvih mehura na klimu mali. Međutim, švedski naučnici videli su mehure na površini, a koncentracije tog opasnog stakleničkog gasa bile su veće za 10 do 50 puta od normalnih, a članovi istraživačke ekipe su naglasili kako su mogli da namirišu metan.

Metan se oslobađa na dubini od 250 do 500 metara u moru Laptev kod Sibira. Izgleda da se Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije i svojim zadnjim snagama dopire do tog mesta, proteklih godina zagrejala i uzrokovala oslobađanje metana.

Metan koji izbacuju velike sibirske rupe upozorava čovečanstvo da bi kraj mogao biti blizu.

Istovremeno, postoje dokazi da su misteriozni krateri ili rupe koje su se počele pojavljivati u Sibiru takođe uzrokovane naglim oslobađanjem metana.

Džejson Boks je ugledni naučnik koji proučava tzv "crni sneg", koji u sebi sadrži čađ i ugljenik, zbog čega se brže topi.

Nadlanu, IFL Science

Pogledajte još