Turska: Pravimo vazdušni most da pomognemo povređenima u Gazi

Uprkos lošim odnosima s Izraelom, Turska se nada da preko veza s palestinskim vlastima igra ulogu u posredovanju za uspostavljanje dugotrajnog zatišja u pojasu Gaze.

"Juče sam razgovorao s (palestinskim ) predsednikom Mahmudom Abasom i želimo da prihvatimo ranjene ljude, hiljade njih. Njima je potrebna hitna medicinska terapija i mi smo već odvojili mesta u našim boloncima za njih," rekao je ministar spoljnih poslova Turske Ahemt Davutuglu Rojtersu, istakavši da se primrje može održati samo ako se obezbede osnovne potrebe kao što su struja, voda i medicinska pomoć.

"Mi razgovaramo i s Egiptom i s Izraelom da uspostavimo vazdušni most da pošaljemo humanitarnu pomoć. Ako dozvola bude data, naše vazdušne ambulante će nositi te putnike", rekao je Davutoglu, istakavši da nema ograničenja broja ranjenih Palestinaca koje je Turska spremna da leči.

On je takođe izrazio nadu da će pregovori u Kairu biti uspešni i da će prava palestinskog naroda biti poštovana "u narednim danima,mesecima i godinama" i da je "jedini način da se to postigne palestinska država."

"Mir je dostižan ako međunarodna zajednica deluje objektivno. Ali ako signališe da će međunarodno pravo, pravila i vrednosti biti poštovani od svih, a Izrael je izuzetak, onda nije dostižan," ocenio je Davutoglu.

U Turskoj je bilo više protesta u poslednjih nekoliko nedelja protiv ofanzive Izraela u pojasu Gaze.

Premijer Redžep Tajip Erdogan je uporedio akcije Izraela s Hitlerom, upozrivši da će se "udaviti u krvi koju je prolio".

Izvor: B92

Pogledajte još