Odbojkaši Srbije doputovali u Beograd

Odbojkaška reprezentacija Srbije doputovala je u Beograd, nakog završenog EP u Turskoj, gde je naš tim osvojio 5. mesto i obezbedio plasman na naredni šampionat starog kontinenta koji će se 2011. igrati u Austriji i Češkoj.

Dobrodošlicu našim sportistima priredila je ministarka sporta I omladine, Snežana Samardžić-Marković:

- Sport ima izuzetno važnu vaspitnu dimenziju. Rezultati jesu važni, ali nas je odbojka razmazila da uvek ima izvanredne rezultate. Međutim, jako je važan i ljudski faktor i mislim da su naši odbojkaši mentano jaki, što se videlo i kroz razne utakmice, naročito protiv Holandije. Ja želim to da pozdravim i prijemom na dočeku želim da istaknem da je ovo ekipa koja je već imala sjane rezultate, a tek očekujemo da će ih ponovo imati. U životu uvek ima varijacija, a ponekad je potrebna i sreća, tako da nemamo razloga da budemo nezadovoljni - rekla je ministarka.

Selektor našeg tima Igor Kolaković nije očekivao pažnju javnosti, s obzirom na rezultat koji je postignut:

- Sportisti kada ne ostvare cilj koji su postavili, obično ne naiđu na pažnju pri povratku u zemlju, ali drago mi je što su nas čelnici iz ministarstva sporta dočekali i čestitali i na ovome što smo uradili. Mi smo na EP imali i pobede i poraze, ali mislim da smo u svim utakmicama bili dostojanstveni i kada smo pobeđivali i kada smo gubili. Takvi smo bili i u ranijim prvenstvima i takvi ćemo biti i ubuduće. Ova reprezentacija ima jedan duh i zajedništvo, kao i ambiciju da i kada stvari ne idu kako treba budu veliki. Zaista hvala svima - rekao je Kolaković.

Nikola Grbić se složio sa selektorom da su na put krenuli sa sasvim drugačijim ambicijama:

- Naš cilj je bio ulazak među četiri ekipe, bez obzira na to što smo znali da je put do polufinala jako težak i da vodi preko jakih reprezentacija. Grupe su bile malo neravnomerno raspoređene, ali kako je bilo nama, tako je bilo i njima. Ali, u momentima kada je bilo važno i Bugarska i Rusija su igrale bolje od nas. U neku ruku je čak i u redu što nismo išli dalje jer smo izgubili dve utakmice, mada sa druge strane mi je krivo, pošto je ovo nekima od nas poslednje EP. 

Savremena odbojka je takva i nijanse su odlučile. Za mene ima veliku vrednost to što nas je ministarka sačekala, ne samo u sportskom, već i u ljudskom smislu. Mislim da je velika stvar što smo turnir završili pobedom, pošto je bilo velikih problema i sa povredama. Mislim da je poslednja pobeda jedna polazna tačka za ubuduće i nove pobede i medalje, rekao je kapiten našeg tima.

Pobednik XXVI EP je tim Poljske, koji je do zlata stigao prvi put u svojoj istoriji. U finalnoj utakmici, Poljaci su slavili sa 3:1 (29:27, 25:21, 16:25 i 26:24) protiv Francuske. Pjotr Gruška, korektor Poljske, proglašen je za najboljeg igrača (MVP) šampionata u Turskoj. 

Aleksandar Boričić, predsednik OSS i potpredsednik CEV, predao je Vladimiru Nikolovu, kapitenu Bugarske, pehar za osvojeno treće mesto. Boričić je, zajedno sa Georgijem Parvanovom, predsednikom Bugarske, predao bronzane medalje odbojkašima Bugarske, koji su za bronzu igrali sa Rusima.

Katarina Stojković

Pogledajte još