Južni tok biće realizovan i ako Ukrajina obustavi tranzit

Gasovod Južni tok, čiju izgradnju EU pokušava da zaustavi, sigurno će biti realizovan čak iako Ukrajina obustavi tranzit energenata iz Rusije u Evropu, izjavio je direktor Kijevskog centra za političke studije i konfliktologiju Mihail Pogrebinski.

"Jasno je, ako EU danas pokušava blokadu Južnog toka, to se radi kako bi se sačuvala Ukrajina kao tranzitna zona. To je, pre svega, problem Evrope, ona će ostati uskraćena i u toj situaciji projekat Južni tok će garantovano biti realizovan", uveren je Pogrebinski.

Obustava tranzita energenata "nanosi štetu ukrajinskim interesima", rekao je Pogrebinski za RIA Novosti.

Prema mišljenju tog ukrajinskog stručnjaka Ukrajinu će to dovesti u situaciju u kojoj će biti "zaobiđena zauvek".

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je u petak da nacrt zakona, koji je vlada usvojila, predviđa mogućnost uvođenja 26 vidova sankcija prema Rusiji, uključujući i obustavu tranzita energenata.

Pogrebinski smatra da je taj predlog štetan po ukrajinske interese.

Ukrajina će u Evropi potvrditi reputaciju nepouzdanog tranzitera i onda će Južni tok garantovano biti izgrađen, smatra ukrajinski stručnjak.

Gasprom realizuje projekat izgradnje gasovoda preko akvatorije Crnog mora u zemlje južne i cenralne Evrope u cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodngo gasa.

EK pokušava da zaustavi projekat, argumentujući taj potez time da ne odgovara normama trećeg energetskog paketa koji zabranjuje kompanijama, koje eksploatišu gas, da budu vlasnici magistralnih gasovoda u EU.

Rusija je u STO pokrenula postupak o primeni normi tog zakona.

Vlasti Bugarske, zemlje iz koje kreće kopneni evropski deo gasovoda, već su najavile obustavu radova na realizaciji Južnog toka.

U međuvremenu ministar spoljnih poslova Italije, koja predsedava EU, Federika Mogerini izjavila da je gasovod vrlo važan za celu Evropu i da treba težiti tome da se u narednim mesecima nađu uzajamno prihvatljiva rešenja za ovaj problem, prenosi Glas Rusije.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.