Tragične priče stoje i za njih: Novi Sad dobio "duhove bicikle"

"Duh bicikl" (engl. Ghost bike) kojise naziva još i Duhocikl ili Beli bicikl je simbolično memorijalno obeležje koje se postavlja na mestu gde je biciklista poginuo ili je teško povređen.

Ujedno ovaj znak predstavlja i znak upozorenja i podsetnik za ostale učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na druge, jer svi delimo
puteve. Stari, ogoljeni bicikl, ofarban u potpunosti u belo obično se postavlja na prigodno mesto u blizini lokacije gde se nesreća dogodila.

Prema listu The Guardian prvi "duh bicikl" je postavljen još 2003. godine u Sent Luisu (SAD), gde je svedok sudara bicikliste i automobila postavio beli biciklsa porukom "Cyclist struck here" – Ovde je udaren biciklista.

Od tada, beli bicikl kao simbolstradanja biciklista se proširio po celom svetu.

Akciju postavljanja prvih "duhova bicikala" izvelo je uspešno u toku noći početkom nedelje nekoliko biciklističkih aktivista. Biciklisu pripremani pažljivo, a za potrebe akcije doniralisu ih upravo stanovnici Novog Sada.

Prve reakcije javnosti obeležilo je odobravanje i emocije. Akcija je izvedena u okviru "Novi Sad Biciklograd" kampanje koju podržava Trag fondacija, sa ciljem skretanja pažnje na bezbednost biciklista u saobraćaju.

Evo kako "duhovi bicikli" izgledaju u svetu:

Izvor: Novosadska biciklistička inicijativa

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.