Beograd uzvraća udarac švercerima! Najavljene rigorozne kontrole

"To je još jedna od zaostavština prošle vlasti - da veliki broj Beograđana ne plaća karte u prevozu. Prema nekim procenama, više od 50 odsto Beograđana koji koriste javni prevoz ne plaća karte. Kada bi se u Londonu ili Parizu polovina putnika u gradskom prevozu vozila besplatno ili kada bi se švercovala, njihovi prevoznici bi propali", navodi se u pisanoj izjavi Mitrovića dostavljenoj medijima.

On je dodao da je ovakva situacija neodrživa i da se moraju preduzeti mere da više građana plaća karte i da Beograđani moraju da razumeju da onaj ko se švercuje u javnom prevozu krade od svih.

Mitrović kaže da je trenutna situacija neodrživa i da se može očekivati čitav set mera u cilju poboljšanja naplate, kao i da će sistem kontrole biti snažniji i pozvao sve državne kompanije i kompanije koje posluju sa Gradom da zaposlenima kupuju karte za gradski prevoz.

Odluka o povećanju cene prevoza, nastavlja on, nije doneta a verujem da, ukoliko se poveća naplata karata i zaustavimo švercovanje, ove mere neće biti ni potrebne.

Govoreći o postojećem tarifnom sistemu u gradskom prevozu on je rekao da je zastareo i nepraktičan i da je Beograd jedna od retkih evropskih metropola koja u prevozu ima jednu tarifnu zonu.

"Mi pažljivo radimo na novom tarifnom sistemu zajedno sa GSP i Sabraćajnim fakultetom i on će startovati sa 1. januarom. U međuvremenu ćemo menjati postojeće odluke u smislu bolje i efikasnije naplate karata", kaže Mitrović.

On kaže da je ugovor Grada i turske kompanije "Apeks" od samog nastanka kontraverzan, ali da je to komplikovan međunarodni ugovor u kome su se potpisnici, posebno turska strana, dobro zaštitile.

"Raskidanjem ovog ugovora ne smemo da nanesemo veću stetu Beogradu, da građani plaćaju penale kao nekada sa Parking servisom. U ovom trenutku nismo još doneli odluku u kom pravcu će se razvijati odnos grada i turske kompanije 'Apeks'", zaključio je Mitrović.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.