Dobra plata i posao budućnosti: Diploma kog fakulteta obećava dobar život u Srbiji?

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i oglasi koji se svakodnevno mogu naći u medijima i oglasnicima govore da je bavljenje informacionim tehnologijama jedno od najperspektivnijih zanimanja u našoj zemlji, kao i da svršeni studenti iz ove struke najmanje čekaju na zaposlenje, a neretko se dešava da i tokom studija dobiju ponude za posao.

Plate u ovoj branši su posebna priča za sebe, pa je gotovo uobičajeno da radnici iz drugih profesija često kažu: “Eh, što nisam programer”! Javna je tajna da je u gotovo svim firmama koje se bave ovim poslom početna plata oko 600 evra u dinarskoj protivvrednosti, a kako ovladavaju ovim poslovima, one se uvećaju sve više.

Ako znamo da je prosečna plata u našoj zemlji oko 450 evra, a da kod velikog dela stanovništva ide od 200 do 350, ne čudi ogromna zainteresovanost srednjoškolaca da studiraju baš fakultete i više škole koje se bave informacionim tehnologijama.

Jedna od najreprezentativnijih takvih ustanova ove vrste u Srbiji je Visoka škola strukovnih studija za informacione tehologije “ITS”.

U ovoj školi navode da ih ne čude podaci o navali mladih na visokoobrazovne IT stanove i ističu da je razlog za to što studenti odmah nalaze posao, a da mnogi i ne stižu da diplomiraju, a dobijaju poslovne ponude u toku studija.

Prema istraživanju rađenom u januaru 2014. godine, 84.26% diplomaca je zaposleno, dok 8.31% diplomaca je nastavilo školovanje na master studijama. Istraživanjem su obuhvaćene sve generacije diplomaca ITS-a. U ovom trenutku ITS ima preko 700 studenata.

Pored kvaliteta – vrhunskih uslova studiranja, najsavremenije opreme i visoko stručnog kadra, osposobljava studente za najtraženija zanimanja današnjice, kroz praktičan rad u struci još u toku studiranja.

Dr Bojan Ristić, zamenik direktora, ističe da je razlog ovakvom interesovanju u ponudi obrazovnog sistema u okviru jedne velike korporacije koja je najuspešnija u ovom delu Evrope.

- Za razliku od ostalih zanimanja, studenti su u stalnom okruženju sa ljudima koji već rade posao za koji se oni školuju, tako da su upućeni u gotovo sve ono što ih čeka nakon završetka školovanja. Na drugim ustanovama konstantno postoji problem prakse, ovde to nije problem. Zato je to najbolja moguća veza privrede i obrazovanja, jer su studenti od prvog dana studija u poslovnom okruženju. Upoznaju mnoge inženjere, vide kako oni rade, upoznaju poslovne procese, pravila poslovne komunikacije, kao i ponašanje u okviru posla i procedure – ističe Ristić.

On navodi da je jedan od najboljih primera praksa za izradu android aplikacije za upravljanje robotom.

- Ovih dana počinje praksa u našoj školi “Izrada Android aplikacije za upravljanje robotom”. Kroz taj projekat studenti će izraditi rešenje koje će omogućiti korisniku da uz pomoću svog uređaja kontroliše kretanje i ponašanje robota. Zbog takvih stvari je u našoj zemlji potreba za kadrovima iz IT-ja izuzetno velika. Prema analizama tržišta koje stalno sprovodimo IT stručnjaci najlakše dolaze do zaposlenja. Trenutno su na našem tržištu najtraženiji stručnjaci za Javu, PHP i C# - ističe Ristić.

- Još jedna pogodnost zbog čega mladi u Srbiji hrle u IT škole je mogućnost za zaposlenje u inostranstvu, jer je naša škola veoma cenjena u ovoj oblasti, pa mladi ljudi nalaze lako radna mesta od Evrope do Australije, mada se mi trudimo da utičemo da za svoja prva profesionalna angažovanja odaberu domaće kompanije – napominje Ristić.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još