Voće i mršavljenje

Da li je moguće da ne gubim na težini zato što u dijeti jedem previše voća?

Ovo je pitanje koje nutricionistima često postavljaju "mučenici" koji su se odlučili da malo smanje falte na stomaku i izgube poneko kilo.

"Uprkos činjenici da sledim uputstva 'nadzornika težine' iz mnogih listova, koji preporučuju da je najvažnije hraniti se zdravo tako što će se jesti puno voća i povrća i vežbati, upsaničena sam jer gotovo da ne gubim ni gram", piše časopisu Zdravlje žena izvesna Karla iz Indijanopolisa.

Ona u pismu, čije najzanimljivije delove prenosi CNN, tvrdi da dnevno ima i po pet voćnih obroka, za doručak, prepodnevnu užinu, ručak, popodnevni "snek" i večeru, da jede slabe proteine, posne mlečne proizvode, dosta povrća, svežeg i samo barenog, i vrlo malo peciva od integralnog brašna.

U odgovoru, nutricionista i fitnes instruktorka dr Melina Jampolis tvrdi da takvo pitanje "čuje gotovo svakog dana".

"Najkraći odgovor glasio bi DA, ali uz neophodno objašnjenje: jesti previše bilo čega svakako će dodati kilažu ili onemogućiti mršavljenje, a voće i povrće, bogato vodom i celulozom s manje kalorija od druge hrane, neće vam dodati mnogo u težini ili sprečiti mršavljenje pošto biste morali da jedete velike količine da biste uneli previše kalorija", tvrdi ona.

Međutim, podseća dr Jampolis, voćni obrok ima gotovo tri puta više kalorija od povrća s malo skroba u sastavu tako da je mnogo lakše uneti previše kalorija iz voća koje će i te kako uticati na gubitak težine.

Nutricionisti se često susreću s pacijentima koji su uvereni da je voće "slobodna hrana" koja se može konzumirati u većoj količini što dovodi do toga da, ne znajući, dnevno unesu i po 250 kalorija više - što svakako može biti brana mršavljenju i sprečiti da se svakih 15 dana izgubi najmanje pola kilograma suvišne telesne masnoće!

Dr Jampolis preporučuje da se voćni obroci svedu na tri dnevno da bi počelo mršavljenje. Takođe važno je odrediti pravu i neophodnu količinu koja se uzima za obrok i da se ne jede više nego što je potrebno.

Prema skali koju preporučuju američki nutricionisti, jedan voćni obrok je otprilike količina koja staje u veću šolju - iako ona varira. A da bi se gubila težina, treba konzumirati samo sveže ili smrznuto voće.

Takođe, treba izbegavati sušeno voće, voćne kupove i sokove koji su kalorični ali i siromašni u vlaknima pa stoga i lakši i jednostavniji za konzumiranje.

Što se, pak, šećera tiče, iako je šećer u voću, poznat kao fruktoza, zdraviji od rafinisanog šećera ili gustih vočnih sirupa, on ipak sadrži isti broj kalorija (4 kalorije na gram) u voćnom obroku pa zato voće ne treba konzumirati u neograničenim količinama - ako zaista želite da izgubite suvišne kilograme.

INDIJANOPOLIS, 15. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.