SPEKTAKL NA NEBU: Pratite Super Mesec nad Srbijom! (FOTO)

Na noćnom nebu nas večeras očekuje dramatični spektakl tokom kojeg ćemo imati priliku da posmatramo supermesec i kišu meteora Perseida.

Mesec će nam se predstaviti u svom najvećem i najblistavijem izdanju u poslednih 20 godina, jer osim što će biti pun, naći će se u tački u kojoj je najbliži Zemlji, perigej.

Dva dana kasnije, kiša meteora Perseida će dostići svoj vrhunac, praćena vatrenim loptama, što je naziv za meteore svetlije od Jupitera i Venere.

Super Mesec je česta pojava koja se događa svakih 13 meseci i 18 dana, a ove godine ćemo ga videti ukupno tri puta. Vio je 12. jula, desi će se večeras, a još jedan bi trebalo da se pojavi 9. septembra.

Međutim, Super Mesec koji ćemo imati priliku da posmatramo večeras je izuzetan prizor jer će naš prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje u godini, a ovaj fenomen će se ponovo dogoditi tek 2034. godine.

Kada je u perigeju, Mesec je oko 50.000 kilometara bliži nama nego kada je u najudaljenijoj tački od Zemlje. Tada je za 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego prilikom drugih punih meseca tokom godine.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još