UN: U svetu oko 250.000 dece vojnika

ŽENEVA, 15. septembra 2009. (Beta-AFP) - Oko 250.000 dece u svetu bore se kao vojnici koje su regrutovale pobunjeničke ili oružane grupe, rekla je danas specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za pitanje dece i oružanih sukoba Radika Kumarasvami.

"Naše su procene da je u svetu gotovo 250.000 dece vojnika", rekla je Radika Kumarasvami na konferenciji za novinare održanoj uoči predstavljanja godišnjeg izveštaja o deci u sukobima Savetu za ljudska prava u Ženevi.

U svetu je pre pet godina bilo 300.000 dece vojnika, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija. Svetska organizacija još uvek ne vodi godišnju statistiku o toj pojavi i ne raspolažu podacima na globalnom planu o broju poginule dece u sukobima.

Zvaničnica UN je rekla da je ova godina bila posebno teška za decu u zonama sukoba i da su "deca u Gazi prošla kroz užasne stvari". Radika Kumarasvami je ukazala i na stanje u Šri Lanki, Pakistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Iraku i Avganistanu, u kojima su "sukobi odneli mnoge žrtve i izazvali masovno premeštanje stanovništva, pre svega dece".

Pogledajte još