Danas je Međunarodni dan mladih

Ove godine Međunarodni dan mladih tematski se obeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u tom kontekstu, skretanjem pažnje na stigmatizaciju i diskriminaciju.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovaće u Nišu svečanom uručivanju ugovora o finansiranju i sufinansiranju 20 omladinskih projekata, a zatim će se obratiti učesnicima panel diskusije "Briga o mladima: decentralizacija (ne) odgovornosti" u organizacije Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Kako je najavljeno u panel diskusiji učestvovaće predsednik Upravnog odbora KOMS-a Marjan Cvetković, pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, gradonačelnik Niša i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić uz uključenja iz Beograda i Novog Sada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin će u Kraljevu uručiti akcijaške knjižice učesnicima ORA "Kraljevo 2014" iz Maribora, Rume, Ohrida, Bele Crkve, Kraljeva, koji su radili na sanaciji objekata oštećenih u poplavama.

Vulin će obići i radove u naselju Ribnica na kojem su akcijaši uredjivali obale reke Ribnice.

Međunarodni dan mladih biće obeležen i u "Beogradjanci", a proslavi će prisustvovati ministar Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Dan mladih organizuje Sekretarijat za sport i omladinu radi promocije mobilnosti mladih i mogućnosti interkulturalnog učenja, ekologije i zaštite životne sredine, kao i promocije kulture nenasilja, ravnopravnosti i tolerancije.

Ceo program je osmišljen tako da stavlja akcenat na kvalitetno provodjenje slobodnog vremena i na bitnost neformalnog obrazovanja radi lakšeg zapošljavanja mladih.

Program obeležavanja obuhvata radionicu na temutolerancije, igre "Monetura" i "Znanje je uvek u modi" i dodelu nagrada pobednicima za najbolji strit art rad, kao i projekciju filma "Beograd" Borisa Malagurskog.

Povodom Dana mladih u Sportsko - kulturnom centru u Obrenovcu biće organizovana dodela nagrada Mladgrad 2014. lokalnim samoupravama, omladinskim grupama i pojedincima koji su najviše doprineli unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici i saradnji izmedju mladih i lokalne samouprave.

Demokratska omladina će popodne na Trgu Republike organizovati akciju "Minut Ministar" povodom Dana mladih.

Generalna skupština UN usvojila je 1999. godine Rezoluciju 54/120, kojom se prihvata preporuka Svetske Konferencije ministara zaduženih za omladinu i proglasila 12. avgust Medjunarodnim danom mladih.

Dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Tokom ovog dana države, institucije, organizacije i aktivisti širom sveta skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu.

Omladinske organizacije i aktivisti širom sveta obelažavaju ga kulturnim manifestacijama, sportskim takmičenjima, koncertima, radionicama i predavanjima.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još