Patrijarh Irinej prihvatio poziv da poseti papu

Vrh SPC prihvatio je poziv Vatikana iako već godinama i decenijama, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija da u Srbiju pozove poglavare Katoličke crkve, naveo je Nemet.

Dodaje da su neki, poput pape Jovana Pavla Drugog, ipak izrazili želju da posete katoličke vernike u Srbiji.

"I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja", rekao je zrenjaninski biskup.

Komentarišući činjenicu da u Saboru SPC nema saglasnosti o eventualnoj poseti pape Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, episkop Nemet je dodao da bi Irinejeva poseta Vatikanu "bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu".

"Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi", naglasio je zrenjaninski biskup.

Kako je rekao, takav jedan susret pružiće mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i događaji nakon njega.

Radikalnije struje u SPC, a njima se, čini se, priklonio i aktualni patrijarh Irinej, postavljaju kao uslov dolaska pape u Srbiju, da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i izvini Srbima.

Portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi.

Prema njegovim rečima, među njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme.

Izvor: RTS

Pogledajte još