"Dobrovoljci" iz Srbije uništili ukrajinske tenkove kod Donjecka!

"Dva tenka koja pripadaju sledbenicima Bandere (Stepan Bandera, ukrajinski nacista iz Drugog svetskog rata, prim. nov.), samohodni top sa vojnicima koji su rukovali njima, kao i brdski top, uništeni su tokom borbe", saopštila je pres služba odbrane Donjecka, pozivajući se na izvore iz redova srpskih dobrovoljaca.

Pres služba je dodala da su dva Srbina lakše ranjena tokom okršaja, ali su se uskoro vratili u svoj bataljon.

Ruska agencija RIA novosti navodi da su izveštaji da se srpski dobrovoljci iz odreda Jovan Šević bore na teritoriji samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) počeli su da stižu još u maju, kada je prva grupa Srba stigla u tada opkoljeni grad Slavjansk u blizini Donjecka.

Prema glasinama, vođa odbrambenih snaga NRD-a Igor Strelkov poznaju pripadnike srpske regimente iz vremena kada su se zajedno borili u ratu Bosni. Tačan broj dobrovoljaca iz bataljona "Jovan Šević" i procene se svode na najmanje 100 boraca, a u međuvremenu je komandant tog bataljona identifikovan kao Bratislav Živković.

Mnoge države EU su se od početka rata u Siriji suočile sa do sada nezabeleženim brojem odlazaka svojih građana na to ratište, zbog čega su britanske vlasti, između ostalih, takve osobe lišavale svog državljanstva. U Srbiji takva mera za borce koji odlaze u inostranstvo nije još razmatrana.

Izvor: Blic

Pogledajte još