BITEF otvoren predstavom "Sutra"

Uz svečanu atmosferu, punu salu Sava centra, poznate ličnosti i fanfare otvoren je 43. BITEF spektakularnom predstavom „Sutra“. Nemački pisac Ronald Šimelpfening imao je tu čast da otvori manifestaciju i to rečima da će nam pozorište pomoći da se uzdignemo iznad nivoa na kome smo.

Sidi Larbi Šerkauji reditelj je i koreograf predstave „Sutra“, u kojima su glavni „glumci“, odnosno igrači monasi manastira Šaolin. Tibetanski monasi glavna su Sidijeva inspiracija, i on istražuje hinduističku mudrost Budinih sutri. Čitava priča odlično se uklapa u koncept ovogodišnjeg BITEF-a, koji pokušava da pronađe nove načine egzistiranja u doba krize. Nasuprot našoj kulturi koja je sve više usmerena na individualno, monasi pokazuju veliku koncentraciju da postanu jedno u pokretima. To je ono što je i Sidi od njih učio, boraveći u njihovom manastiru godinama, jedinstvo fizičkog i duhovnog,

Na sceni su bile i kutije koje je dizajnirao Antoni Gormli. One simbolično predstavljaju stambene blokove, pogrebne kovčege, ali mogu biti sklopljene tako da otelotvoruju zid, most, hram ili čak grad. Ovim kutijama sugerisan je i duhovni put, koji je često vezan za mnoga iskušenja, ali i samo našu sposobnost i volju da istrajemo.
Igra monaha je nešto između borilačkih veština - kung fua i plesa. Oni često simbolizuju konflikt, ali i egzil, pomirenje i smrt. Njihov duhovni put i život u manastiru predstavljen kroz pokret.

Predstava je dobila ovacije, a pozorišnim kritičarima se, po njihovim izjavama, veoma dopala. Istakli su da je BITEF ove godine napravio dobar potez i stavio kvalitet ispred kvantiteta.

Među poznatim zvanicama bili su tu i ministar Nebojša Bradić, Ružica Đinđić, Nikita Milivojević, Mirjana Karanović, Goran Jevtić, i mnogi drugi.

„Kriza kapitala – umetnost krize“ slogan ovogodišnjeg BITEF-a, može biti više pitanje nego konstatacija. Organizatori BITEF-a u krizi vide izazov a ne pretnju. Zato se traže novi načini da se preispita odnos između savremenog pozorišta i društvenih tokova.

BITEF traje do 25. septembra, a biće prikazano još osam odličnih predstava.

Tekst: N.V.
Foto: Marko Risović

Pogledajte još