Emigranti iz Afrike su spas za ekonomiju Srbije

Demografi godinama upozoravaju na to da je u Srbiji sve manje Srba i da ćemo za koju deceniju postati manjina u svojoj zemlji. To odavno nije tajna, ali kako podaci pokazuju nismo se mnogo ni potresli zbog ovog podatka – i dalje imamo visok mortalitet i nizak nantalitet, a naše stanovništvo prosečno ima 43 godine.

Ono što dolazi nakon podatka da nas je sve manje, jeste pitanje – ko će naseljavati Srbiju? I kako ćemo s obzirom na rastući broj penzionera uspeti ekonomski da preživimo?

Prema rečima Ivana Marinkovića, istraživača u Centru za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Srbiju će u narednom periodu naseljavati afričko stanovništvo i vrlo je moguće da će se oni dugo zadržati u Srbiji.

"Jedina izvesna situacija je imigracija stanovništva. Afrički kontinent doživljava bum, a nije dovoljno razvijena da prehrani stanovništvo, a kako je Evropa najbliža, očekuje se veliki priliv tog stanovništva na naš kontinet", objašnjava Marković.

Prema njegovim rečima iako će emigranti iz Afrike prvo naseljavati pre svega zapadne zemlje, one čije su kolonije bili vekovima u jedno trenutku "ni te države neće moći više da ih prime i počeće da se šire istočnim delom Evrope", kao i da će da će Srbija svakako biti jedna od zemalja u kojima će ovo stanovništvo potražiti novi dom.

Iako na prvi mah zvuči nerealno, prema Markovićevim rečima postoji velika mogućnost da će nam upravo priliv ovog stanovništva omogućiti da stanemo na noge – ekonomski. Naime, kako će se narednih godina broj penzionera enormno povećati, Srbiji će biti neophodna radna snaga.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još