Poraz! Svaki šesti građanin Srbije je nepismen

Antonijević je naglasio da je u našoj zemlji 17 odsto stanovništva nepismeno i 23 odsto sa završenom osnovnom školom, što znači da 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju.

Pomoćnik ministra je ukazao da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi zuakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu od 1. januara ove godine.

Zakon predviđa da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine- za godinu dana savlada se ciklus od prvog do četvrtog razreda, drugu godinu peti i šesti razred, a treću sedmi i osmi razred.

"Trend je svuda u svetu, pa i kod nas, da pismenost mora da se podigne. Jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola"
, naglašava Antonijević.

On kaže da u Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a da je projekat "Druga šansa" predvideo nastavu za odrasle u 70 redovnih škola.

Školovanje za odrasle je besplatno, podsetio je on i dodao da neki od polaznika kada završe osnovnu školu nastave školovanje i završe srednju i zanat.

Govoreći o opremanje škola u poplavljenim područjima Antonijević je rekao da će sve osnovne škole i vrtići biti spremni 1. septembra i da će jedna ili dve srednje škole biti izmeštene, ali da će i one od jeseni početi sa radom.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.