ODBACITE STARE NAVIKE: 5 najvećih mitova o zdravlju

Staro pravilo: Jedite hranu različitih boja
Vrlo često se naglašava važnost raznolike i raznovrsne ishrane, a važni antioksidansi nalaze se u različitoj hrani, a kako bismo ih sve pravilno unosili u organizam, važno je da jedemo “šarenu” hranu. Tako su važni antioksidansi u crvenoj hrani (likopen u paradajzu), pa sve do plave i ljubičaste (antocijanini u bobičastom voću i grožđu i narandžaste (beta-karoten u šargarepi).
NOVO PRAVILO: I bela hrana je zdrava
Karfiol je prepun sastojaka koji su veoma moćni u borbi protiv karcinoma, a vrlo slični sastojci se nalaze i u brokoliju. Beli i crni luk štite želudac i debelo crevo. Pečurke su takođe bogate antioksidansima, i to u istoj meri kao i boranija, šargarepa i crvene paprike.

Staro pravilo: Za gvožđe jedite meso
Godinama se ženama savetuje da jedu umerene količine nemasne govedine, jer je upravo to najbolji izvor gvožđa. Iako je meso bogato gvožđem, postoji uverljiv dokaz da hemijski spoj gvožđa povećava rizik od srčanih bolesti kod nekih žena, a takođe ga povezuju i sa povišenim rizikom od raka debelog creva.
NOVO PRAVILO: Jedite povrće!
Ako ste mlađi od 50 godina, preporučena dnevna doza gvožđa je 18 miligrama, a posle menopauze ta doza se smanjuje na osam miligrama. Zdravi izvori gvožđa su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, sušeno voće i šećerna melasa.

Staro pravilo: Izbegavajte prerađenu hranu
Ovo je jako dobar savet, ako se odnosi na namirnice poput kolačića, belog hleba i slatkih žitarica. Te namirnice mogu biti prepune šećera, a manjkave po pitanju hranljivih sastojaka koji se nalaze u manje rafiniranim proizvodima.
NOVO PRAVILO: Ne nastaje sva hrana na isti način
Tuna u konzervi, testenina od celog zrna – može se u trenutku pretvoriti u zdravu večeru.

Staro pravilo: Čučnjevi su loši za kolena
Treneri upozoravaju da bi osobe koje imaju problema sa kolenima trebalo da izbegavaju čučnjeve, jer to može naštetiti već postojećem stanju. U najmanju ruku trebalo bi biti posebno oprezan i prilikom izvođenja čučnjeva pripaziti na to da kolena ne pređu ivicu nožnih prstiju.
NOVO PRAVILO: Radite još više čučnjeva!
Što više ojačate zadnjicu i bedra, to će zglobovi kolena biti jači i stabilniji.

Staro pravilo: Zube perite odmah posle obroka
Ovo je vrlo loša ideja ako ste upravo konzumirali kiselu hranu ili piće – mineralnu vodu, agrume, paradajz, kafu ili čaj. Kiselina slabi zubnu caklinu, pa ako odmah operete zube postoji velika šansa da ćete tako oštetiti i samu caklinu.
NOVO PRAVILO: Dobro isperite zube
Kako biste se oslobodili ostataka hrane, usta dobro isperite vodom posle obroka, sačekajte 30 do 60 minuta sa zubna caklina ponovno očvrsne i tek tada operite zube četkicom.

Izvor: Tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.