SUPER-GEN: Deca Amiša najzdravija na svetu!

Švajcarski naučnik Mark Holbrejhm, koji je istraživao zdravlje amiške dece, kaže: “Zaključak je da je stopa savremenih oboljenja veoma niska kod amiške dece. Kao da postoji nešto što štiti amišku decu, a šta je to i dalje ostaje nejasno. ”

Istraživači su upoređivali decu odraslu u relativno zdravim, ruralnim sredinama i došli su do zaključka da su amiška deca zdravija od dece odrasle na evropskim farmama. Šta više, u poslednjih 20 godina zabeleženo je svega nekoliko amiške dece koja su bila alergična na nešto.

Inače, amiške porodice, od kojih mnoge vuku korene upravo iz Švajcarske, žive u prirodi, daleko od gradova, ne koristeći savremene tehonologije. Nijedna amiška porodica nema automobil niti TV aparat.

Tajna je u mleku?
Iako ne znaju šta je tačno tajna zdravlja amiške dece, Holbrejh smatra da je jedan od razloga i to što ona piju sirovo, neprerađeno mleko. Druga teorija je ta da rano izlaganje dece raznim alergenima i patogenima dovodi do toga da ih imuni sistem “prepoznaje” i samim tim ne reaguje na njih kao na štetne. Takođe, jedan od razloga bi mogao biti i taj što amiška deca dosta vremena provode napolju i samim tim jačaju svoj imuni sistem. Naravno, i genetika svakako ima uticaja na sve to.

Oni žive u društvu koje se, prema shvatanjima prosečnih Amerikanaca koji imaju problema s gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima, autizmom i koje je zahvatila moralna kataklizma, vodi staromodnim idealima. Amiška ishrana se sastoji od organske hrane, svežih, lokalno gajenih proizvoda, i što je veoma bitno, oni se uglavnom ne vakcinišu.

Tri slučaja autizma
U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša, registrovano je samo tri slučaja autizma kod njihove dece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila vakcinisana.

Prvi slučaj je bilo kinesko dete koje je primilo brojne vakcine pre nego što je ga je usvojila porodica Amiša. Drugi je bio redak slučaj u porodici Amiša koji su podlegli medicinskom pritisku za vakcinisanje svog deteta. Pojedini naučnici tvrde da Amiši očito imaju poseban super-gen koji ih čini imunim na brojne bolesti savremenog doba.

Takođe, još jedna karakteristika Amiša, a koja je malo poznata, jeste da su oni inteligentniji, s izuzetno naprednom veštinom pisanja koja je na fakultetskom nivou, iako mnogi od njih nikada nisu studirali.

Izvor: Vesti-online

Pogledajte još