NE IGNORIŠITE IH! 5 jasnih signala da se loše hranite

1.Loše raspoloženje, depresija

Uzrok: Ako ne unosite dovoljno omega 3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12, često ćete biti depresivni i neraspoloženi.

Rešenje: Jedite ribu dva-tri puta nedeljno da biste uneli potrebnu dozu omega 3 masti i vitamina B12; dve vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kiseline i nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6 kao što su banana i žitarice.

2.Konstantna glad

Uzrok: Možda preskačete doručak ili druge obroke ili ne jedete dovoljno namirnica s biljnim vlaknima. Ili možda unosite prazne kalorije - industrijski prerađene namirnice s visokim procentom masti i šećera, koje vas brzo zasite, ali od kojih i brzo ogladnite.

Rešenje: Rasporedite ravnomerno obroke na celi dan, počevši od doručka. Kombinujte hranu siromašnu belančevinama i bogatu biljnim vlaknima s kvalitetnim ugljenim hidratima. Birajte namirnice bogate vlaknima I one koje sadrže dosta vode, kao što su voće, supe od povrća.

3.Iznenadni napadi gladi

Uzrok: Ovi problemi su vezani za preterano stroge dijete, preskakanje obroka i grickanje masnih i/ili slatkih grickalica.

Rešenje: Pazite da vam ishrana bude uravnotežena. Želju za slatkišima zamenite svežim voćem. Da ne biste imali utisak da su vam slatkiši uskraćeni, uživajte u malim porcijama omiljene poslastice dva-tri puta nedeljno Birajte sušeno voće ili bademe.

Ovu hranu izbegavajte u toplim danima!

4. Razdražljivost, anksioznost

Uzrok: Ako preskačete obroke, ako ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kafa posluži kao energetski napitak, može vam se dogoditi da budete razdražljivi i napeti. Zato ograničite omiljeni crni napitak na dve šoljice dnevno.

Rešenje: Potrebno je da unosite najmanje 1800-2000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana, kako biste sačuvali energiju i podstaknuli rad metabolizma.

5 najvećih grehova pri spremanju hrane

5. Umor, nedostatak energije

Uzrok: Krivac bi mogla biti ishrana siromašna ugljenim hidratima koju jedete u želji da smršate. Ako ne unosite dovoljno ugljenih hidrata, koji su glavni izvor goriva za vaš organizam, osetićete fizički i mentalni umor. Zamor je često i posledica nedovoljne količine gvožđa ili vode.

Rešenje: Jedite dovoljno složenih ugljenih hidrata kako biste sačuvali fizičku i mentalnu vitalnost. Tome dodajte namirnice bogate gvožđem, recimo zobene pahuljice i spanać, i pijte najmanje osam čaša vode na dan.

Izvor: portaloko.hr

Pogledajte još