Naspavajte se zdravo i budite srećni

Oko trećinu života prespavamo, ali u snu se ne oporavljamo samo, nego i prerađujemo informacije. Bečki psiholog Julija Umek daje pet saveta kako da psihu ojačamo u snu.

1. Rituali pred spavanje za decu
Istraživanja mozga kazuju koliko je važno prvih deset godina u životu čoveka. U tom periodu se programiraju i navike u spavanju. Možete mnogo toga dobrog da učinite za vaše dete ako negujete dobre rituale pred spavanje. Ispričajte mu priču za laku noć u kojoj je vaše dete akter sa svojim dobrim delima. Na kraju ga nežno pomazite po čelu i izgovorite nekoliko lepih želja za dobar san. Tako će vaše dete zaspati srećnim snom i razgraditi stres.

2. Pozitivne misli pred spavanje
Čovekov san se deli na nekoliko faza. Prva faza je prelaz iz budnog stanja u san i ujedno važan trenutak da se utiče na snove. U ovoj fazi mislite samo na lepe stvari i oterajte mračne misli, brige i mučne stvari iz glave. Zamislite da vetar tera te loše misli kao oblake na nebu.

3. Ne spavajte duže od sedam sati
Potreba za snom i trajanje sna su individualni i smanjuju se sa starošću. Bebama je sa oko 16 sati potrebno posebno mnogo sna. Obratite pažnju da vaš san počevši od 40. godine ne traje duže od pet do sedam sati. Ko spava predugo ili prekratko, osećaće se neispavano i time opterećuje telo i psihu. Dobra je i kratka popodnevna dremka koja ne bi trebalo da traje duže od oko 10 do 20 minuta, inače se neće postići efekat oporavka.

4. Stvorite mirnu i opuštenu situaciju
Postoje mnogi razlozi za to što spavamo nemirno ili se čak budimo noću i ne možemo ponovo da zaspimo. Ko se noću budi i ne može ponovo da zaspi ne bi trebalo da grčevito pokušava da ponovo zaspi. Bolje je da ustanete na par minuta i da se smirite, jer samo mirna psiha je spremna da ponovo utone u san.

5. Shvatite potrebu za snom
San je životno važan, a ko duže vreme ima problema sa snom, gubi razum. Međutim, i oni koji veruju da uopšte nisu spavali cele noći, ipak su spavali, doduše nažalost kvalitativno loše. Dobrom snu treba dati prostora i vremena, a to će prijati telu i duši. 

(Compress)
BEČ, 16. septembra 2009.

Pogledajte još