POKRENUTA INICIJATIVA RODITELJA: Uspostavite 'Tijanin zakon' za svu nestalu decu!

Roditelji svirepo ubijene devojčice Tijane Jurić uključili su se u inicijativu za izmenu Zakona o policiji. Taj zakon sada propisuje rok od 48 sati posle kojeg počinje potraga za nestalom osobom, a on bi bio zamenjen „Tijaninim zakonom“, prema kojem bi policija krenula u potragu odmah po prijavi nestanka deteta.

U Ministarstvu pravde kažu da će, čim do njih dođe, predlog razmotriti i dati o njemu pravno mišljenje, a da će stav zauzeti Vlada Srbije. Mišljenje o tom predlogu treba da da i MUP Srbije. Propisano je da pravo predlaganja zakona ima svaki poslanik, vlada, skupština autonomne pokrajine ili najmanje 30.000 birača, piše Blic.

- Čim mi vreme dozvoli, pokušaću da osnujem fondaciju za nestalu decu. Razgovaram s ljudima i o „Tijaninom zakonu“, po kojem se ne bi, kada se prijavi nestanak deteta, čekali zakonski rokovi od 48 sati, već bi se odmah reagovalo. Čak i ako dete samovoljno ode, nema veze, samo neka ga nađu što pre. Posle svega što se dogodilo želim da se promeni svest našeg društva. Neka iz ove tragedije barem nešto dobro ispadne - rekao je za „Blic“ otac male Tijane, Igor Jurić.

Inicijativa za „Tijanin zakon“ pokrenuta je i na društvenim mrežama gde se već skupljaju potpisi. Profesor Goran Ilić s katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Beogradu kaže za „Blic“ da ne vidi pravni problem da se brzo izmene odredbe Zakona o policiji.

- Bitno je da takva izmena ne bude mrtvo slovo na papiru, već ako zakon bude propisivao da se u potragu kreće odmah, da zaista tako i bude. Za to bi morala da bude obezbeđena sredstva za posebnu policijsku jedinicu koja bi tražila nestalu decu - kaže profesor Ilić.

Izmene zakona nazvane po nastradaloj deci nisu novina u srpskom pravosuđu. Tako je aprila 2013. usvojen Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, poznat kao „Marijin zakon“, po devojčici Mariji iz Novog Sada, koja je silovana i ubijena. Tim zakonom došao je kraj slobodnom kretanju pedofila.

- Kada nas tragedija kao što je stradanje Tijane Jurić opomene i na najsuroviji mogući način probudi našu savest i svest o postojanju zla koje je među nama, bude kasno. Bavljenje posledicama smo patentirali i digli na viši nivo. Tragična sudbina Tijane je pokazala sve naše slabosti još od prvog momenta kada su javnost i nadležni organi bili alarmirani do pronalska tela deteta i privođenja osumnjičenog - kaže Slobodan Jovanović, otac ubijene Marije koji je inicirao „Marijin zakon“.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.