Čudni su putevi mačeći

HOBART, 16. septembra 2009. (Beta-AP) - Mačor po imenu Klajd vratio se u sredu svojoj vlasnici nakon misterioznog trogodišnjeg putovanja na kojem se dugodlaki himalajski mačak našao 3.800 kilometara od kuće.

Ešli Saliven ispričala je da je izgubila nadu da će ikada pronaći Klajva nakon što je mačak, koji je tada bio star godinu dana, nestao iz njene kuće nedaleko od Hobarta u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji. "Sigurna sam da me se seća. Ne ponaša se kao da se iznenada našao na nekom nepoznatom mestu", kazala je devojka grleći životinju.

Jedna medicinska sestra pronašla je Klajda u bolnici u zabačenom gradu Klonkeriju u državi Kvinslend. Potom se o mačku brinula četiri meseca, nakon čega ga je odnela kod lokalnog veterinara pošto se selila iz grada i nije mogla da ga ponese sa sobom. Veterinarka Dona Veber pronašla je Klajdovu vlasnicu pomoću identifikacionog mikročipa ispod kože. Ipak, niko ne zna kako je Klajd uspeo da pređe 300 kilometara morskog puta od Tasmanije do južne obale australijskog kopna, a potom još 3.200 kilometara do Klonkerija. Jedna kompanija za prevoz životinja vratila je mačka vlasnici besplatno, a najveći deo puta prešao je avionom.

Pogledajte još