Moguća druga pomoć poplavljenima

"Proces je bio veoma spor u prvim nedeljama, malo rešenja je izdavano, a u ovom trenutku ima oko 400 pravosnažnih, na takav status čeka još četiri hiljade rešenja, a procena je da je u poplavama oštećeno između 10 i 11 hiljada domaćinstava", rekao je Blagojević, gostujući u vestima TVB92.

On je istakao da je saglasan sa mišljenjem predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je proces obnove morao da bude brži.

"Zadovoljan sam dinamikom izdavanja rešenja u odnosu na početak, a namera nam je da ublažimo pravila i kriterijume, te da se obuhvati širi krug ljudi za pomoć, što nije urađeno prvobitnim državnim projektom. Ključan uslov je vlasništvo nad objektom, ali je tu bilo problema jer ima mnogo nerešenih imovinskih odnosa", naveo je Blagojević.

Direktor Kancelarije za obnovu pojasnio je i sa kojim sredstvima raspolaže država, ali i najavio nove programe i projekte za pomoć ugroženima.

"Država može da nameni između 21 i 22 miliona evra za obnovu, a moram da napomenem da od donatora ne dobijamo novac da delimo. Mnogi će dobiti drugu pomoć, iz drugih izvora. Proceduralne stvari bi trebalo da budu gotove do kraja meseca, a ta druga pomoć će se ogledati u radovima, odnosno opremanju objekata, nameštajem, pokućstvom", zaključio je Blagojević.

On je objasnio da za to neće biti prijavljivanja, već će se raditi na osnovu procene socijalne ugroženosti. To će raditi opštine, kao i kancelarije onih institucija koje će obezbeđivati sredstva za pomoć.

izvor: Mondo

Pogledajte još