Asanž: Uskoro ću da napustim ambasadu Ekvadora

On je na konferenciji za novinare još dodao da mu je zdravlje pogoršano za vreme boravka u ambasadi Ekvadora, od čijih vlasti je 2012. zatražio politički azil.

"Biti zatočen na različite načine u ovoj zemlji bez optužnice već četiri godine, a dve godine u ambasadi koja nema prostor za izlazak na vazduh, a iz tog razloga ni sunčeve svetlosti...to je okruženje u kojoj bi svaka zdrava osoba ubrzo imala određene poteškoće", rekao je Asanž.

On je, kako prenose agencije, koristio prizemlje ekvadorske ambasade koja se nalazi u blizini robne kuće "Herods".

"Uskoro ću napustiti ambasadu, ali ne iz onih razloga koje ćete pročitati u Mardokovoj štampi ili čuti na ''Skaj njuzu''", rekao je Asanž, a mediji navode da to znači da on ne napušta ambasadu iz zdravstvenih razloga kako je ranije javila TV stanica "Skaj njuz", koja se nalazi u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Asanž je naveo i da je bio primoran da se skriva iako "četiri godine nije bila podignuta nikakva optužnica".

"Tokom celog ovog perioda nisam optužen. Evropa bi trebalo da bude mesto na kome se poštuju vladavina prava i osnovna ljudska prava, ali nekako se situacija razvila kako za mene, tako i za druge, da se osnovna prava, koja su prihvaćena u svetu, više ne poštuju", rekao je osnivač "Vikiliksa".

Asanž je naveo da je bilo puno pogrešnih informacija u vezi sa njegovim slučajem, kao i da nije optužen za seksualno zlostavljanje.

"Kao prvo - nisam optužen ikada ni za jedan prestup ni u Britaniji ni u Švedskoj. Kao drugo - osnova za dobijanje azila ovde je istraga SAD o meni i ''Vikiliksu''. Pogrešno je izveštavano da su me žene u Švedskoj optužile za težak slučaj silovanja - to je laž", naglasio je on.

Portparolka "Vikiliksa" Kristin Hrafson rekla je u izjavi AFP-u da je Asanž mislio da planira da napusti ambasadu čim bude postignut dogovor sa britanskom vladom.

Pres konferenciji je prisustvovao i šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino.

On nije spomenuo plan za Asanžovo napuštanje ambasade, ali je pozvao vlade koje su uključene u njegov slučaj da "preduzmu korake".

"Situacija mora da se okonča - dve godine su prosto predug period. Nastavićemo da mu pružamo zaštitu, i dalje smo spremni da razgovaramo sa britanskom i švedskom vladom o pronalasku rešenja za ozbiljno kršenje Asanžovih ljudskih prava", rekao je Patino.

Asanž je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pronašao utočište posle optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, zbog čega mu preti hapšenje.

Ukoliko odluči da napusti ambasadu Ekvadora osnivač "Vikiliksa" biće istog trena uhapšen budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda to diplomatsko zdanje.

Mediji su proteklih dana preneli da Asanž ima srčane i probleme sa plućima zbog čega mu je potrebno bolničko lečenje.

"Skaj njuz" prenosi i da je Asanž toj medijskoj kući juče dao intervjuu tokom koga je izgledao "veoma obeshrabreno".

"Izgleda da ga je napustio borbeni duh. Osobe koje su u njegovoj blizini jasno su stavile do znanja da je veoma ozbiljan", preneo je "Skaj".

On sam je potvrdio da ima srčane probleme, kao i hronične probleme sa plućima, a bori se i sa visokim krvnim pritiskom i ima probleme sa vidom, a sve kao rezultat dvogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi.

Asanž (43) je suočen sa hapšenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije vlasti su u julu potvrdile i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje.

Dve švedske državljanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog dela tek posle ispitivanja.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Izvor: Naše novine

Pogledajte još