Vučić: Stvorili smo osnovu za razvoj moderne, uređene države!

Iza nas je sto dana Vlade Republike Srbije i rezultati našeg rada su pred građanima Srbije. I pored brojnih prepreka i teških poplava koje su nas pogodile, ispunili smo ono što smo obećali.

Od prvog dana krenuli smo da menjamo stvari, i potpuno je jasno da je talas promena nezaustavljiv. Stvorili smo osnovu za razvoj moderne, uređene države, i sada je pred nama šest novih grupa zadataka, o čemu sam već pisao u tekstu za jedan dnevni list. Pre svega, to je stvaranje neuporedivo boljeg poslovnog ambijenta. Veoma sam ponosan na to što su doneti brojni reformski zakoni, a posebno Zakon o radu, koji je kamen-temeljac za sve promene koje u Srbiji hoćemo da ostvarimo, a, pre svega, za promenu sopstvene svesti i pristupa radnim obavezama.

Tu je i stvarna i žestoka borba protiv sive ekonomije. Na ovom polju donet je novi Zakon o poreskom postupku i administraciji, i angažovano je 400 novih poreskih inspektora, zbog čega ćemo, prvi put, imati temeljnu kontrolu i sankcionisanje neprijavljivanja zaposlenih u privatnom sektoru. I Bezbednosna agencija postigla je prve ozbiljnije rezultate u borbi protiv šverca cigareta i rezanog duvana.

Treću grupu zadataka čini suštinska reforma javnih preduzeća, i upravo će to biti najveća muka i problem za srpsku državu. Državna preduzeća doživljavana su kao partijske prćije, i od tih kompanija napravljeni su privredni bogalji, kojima država daje novac da bi preživeli. To mora da se menja. Zato kreću smene direktora i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, odnosno smanjenje gubitaka i povećanje profita. Neće više biti mesta za direktore koji su se srodili sa foteljom i funkcijom, a uvek su nekako bežali od rezultata, a i rezultati od njih.

Sledeća grupa zadataka je rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a na ovom polju doneli smo Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Svuda gde je moguće da pronađemo strateškog partnera, Vlada će pomoći i subvencionisati opstanak preduzeća i zaposlenih. Tamo gde nije moguće, radnicima ćemo platiti otpremnine.

Moramo promeniti sistem u kojem se ne bavimo ekonomijom, već plaćamo socijalni mir bez ikakve, ili uz nedovoljnu, privrednu aktivnost, koji direktno u propast vodi i ta preduzeća, i zaposlene, i državu.

Uređenje javnih finansija i mere fiskalne konsolidacije politički su najosetljivija pitanja. Ove mere, bilo da je reč o smanjenju plata u javnom sektoru, ili nečem drugom, imaju smisla samo ako sprovodimo sve ostale.

Potrebna je odlučnost najvećeg dela društva da se sprovede u delo plan reformi, koje je Vlada usvojila, jer, u protivnom, suočićemo se samo sa još većim problemima i završiti kao neke od zemalja u okruženju.

Među važnim zadacima je i reforma javne administracije, i donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da birokratske procedure svede na minimum i izdavanje građevinskih dozvola pretvori u brz, rutinski posao. Naravno, veoma je važno da promenimo i odnos naše administracije prema građaninu.

Po ko zna koji put vam kažem da put pred nama nije lak. Jedino napornim i posvećenim radom možemo da ispunimo naš san o stvaranju moderne srpske ekonomije. Ne radi Vlada sve ovo zbog neke imaginarne Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Imamo samo jedan san – pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju. I ne štedimo se da bismo taj san ostvarili.

Izvor: Novosti

Pogledajte još