Srbija, zemlja dentalnog turizma

Osnovni razlog je razlika u ceni stomatoloških usluga koje su u našoj zemlji i po nekoliko desetina puta jeftinije. Još jedna olakšavajuća okolnost je i mogućnost refundacije dela računa u zemlji prebivališta ukoliko to osiguranje pokriva.

Milina Aleksić iz Austrije je nedavno za ugradnju implanta u gornje i donje vilice platila 1.500 evra.

"U Austriji takav zahvat košta bar 10 puta više. Iskoristila sam odmor za sređivanje zuba. Po povratku iz Srbije dobila sam refundaciju 40 odsto od ukupnog iznosa od socijalnog osiguranja u Austriji", priča Milina.

Sve više stomatoloških ordinacija upravo za vreme praznika i preko leta imaju više posla, pa često rade i satima duže od uobičajenog radnog vremena. Većina ordinacija ima i sajtove prevedene na nekoliko stranih jezika, a neki imaju čak i turističku prezentaciju kao smernicu za strance.

U subotičku ordinaciju “Nordent” najviše dolaze Norvežani.

"Imamo dobru saradnju sa tom zemljom. Klijentima bukiramo avionske karte, rezervišemo smeštaj u hotelu, organizujemo transfer od aerodroma, bilo od Beograda ili od Budimpešte. Naši pacijenti kažu da im se i pored svih dodatnih troškova isplati da dođu u Srbiju i poprave zube. To je i prihod za grad, jer oni uživaju u restoranima, vinarijama, obilaze prirodne lepote grada"
, kaže Sandra Jakovčević iz ove ordinacije i dodaje da su u julu imali 40 stranih pacijenata.

Stomatolog Vesna Simić iz beogradske ordinacije “Dr Simić” kaže da stranci kod njih dolaze individualno.

"Imamo pacijente iz Italije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Amerike, Australije... Svi dolaze po preporuci. Imamo stan koji im iznajmljujemo, a ukoliko je veliki rad u pitanju, onda im ne naplaćujemo boravak. Mogu da nam pošalju fotografije mejlom, pa im napravimo predračun da znaju koliko će ih sve to koštati", objašnjava Vesna, koja u ordinaciji radi sa suprugom i sinom.

Dentalni turizam je aktuelan i u Nišu.

"Najčešće dolaze stranci po preporuci poznanika ili rođaka. Radimo popravke, ali i protetiku, jer su strancima ovde cene smešne. Najviše posla ima preko leta kad ljudi dolaze na odmore, pa ujedno iskoriste priliku da poprave zube", kaže Sanja Stanković Mičić, vlasnica ordinacije “Moja zubarka” iz Niša.

Izvor: Blic

Pogledajte još