Otvaranje izložbe "ŠtaJeSmešno?!" u okviru festivala "Procvetaj"

Na međunarodnoj izložbi predstavljeni su višemedijski radovi, video instalacije, filmovi, preformansi ali radovi ivedeni u klasičnim likovnim medijima kao što su slike i skulpture.

Ovogodišnji festival PROCVETAJ „Šta je smešno?!“, preispituje odnos koji kao pojedinci ali i kao drustvo imamo prema vrednostima savremenog života i kulture.

Psihološke studije su pokazale da zdrav i prijateljski humor zbližava ljude, povećava koheziju i učvršćuje pravila grupe, za razliku od potcenjivačkog, omalovažavajućeg i agresivnog, koji ima potpuno suprotan efekat. Pored toga seksističke, etničke i rasističke šale stabilizuju predrasude koje imamo prema određenoj ciljnoj grupi.

Izložba postavljena u Paviljonu Cvijeta Zuzorić treba da podstakne kritičko mišljenje ali i da zabavi posetioce.

Festival je ove godine prerastao u internacionalnu smotru savremene umetnosti i za domaću publiku predstavlja pravo osveženje na beogradskoj umetničkoj sceni.

Među stranim autorima na festivalu učestvuju poznati video umetnici iz Nemačke: Dorotea Etzler, Dietmar Fleischer i Myriam Thyes. Među američkim umetnicima su Ajna Lichau, Joe Noreen i srpski umetnik Gabrijel Savic Ra koji već duže vreme živi u Sjedinjenim državama. Na festivalu svoje radove predstavili su Jean-Gabriel Périot iz Francuske, Jelili Atiku iz Nigerije, Jelena Tomasević iz Crne Gore i možda najveće zvezde festivala, češko-finski dvojac Ondrej Brody i Kristofer Paetau poznati po svojim, moglo bi se reći, gerilskim akcijama u javnim prostorima kao što su muzeji ili izložbe savremene umetnosti.

Među domaćim autorima na festivalu svoje radove predstvaili su: Božidar Babić, Božo Terzić, Branka Ðurašković, Dragan Radović, Dragana Knežević, Goran Delić, Ivana Smiljanić, Jelena Bokić, Joškin Šiljan, Julijana Protić, Katarina Stanković Bjegović, Marijana Popović, Marko Crnobrnja, Miodrag Mića Stajčić, Milenko Mihajlović, Milica Ruzičić, Milorad Miša Mladenović, Miloš Filipović, Miloš Tomić, Mladen Hrvanović Parazit, Nikola Šindik, Nebojša Milošević, Petar Jončić, Rade Marković, Simonida Rajčević, Slavko Krunić i Mirjana Ognjanović, Srđan Ðile Marković, Stevan Novaković, Vladimir Perić Talent,Tadija Janičić, Vojislav Radovanović i Zoran Krulj.

Izložba će trajati od 19. do 31. avgusta dok će se prateći program festivala odvijati 20. i 22. avgusta. sa početkom u 20 časova. Program uključuje tribine, okrugle stolove i predavanje na temu: Da li nas smeh košta osmeha? Poseban akcenat je stavljen na predavanje „Humor u službi marketinga i dizajna“ kao mehanizma koji ima najjači uticaj na našu svakodnevicu, ilustrovano najupečatljivijim primerima. Specijalni gosti: NjuzNet, Ninus Nestorović, Jelena Radović...

https://www.facebook.com/FestivalProcvetaj

Pogledajte još